NE ULAZI VAM SE U KUPATILO? Bacite ovu ‘BOMBU’ u toalet POSLIJE NUŽDE i uništićete sve NEPRIJATNE MIRISE!

Ništa ljepše od toga kada se u kupatilu osjete razni mirisi, bili oni citrusni ili cvijetni, ali ne morate se uvijek oslanjati na hemijska sredstva za čišćenje. Napravite sami ekološku ‘bombu’ koja će uništiti sve neprijatne mirise.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

POTREBNO:

- 1 šolja sode bikarbone
- 1/4 šolje limunske kiseline ili konzervansa
- 1/2 kafene kašičice sirćeta
- 1 kafena kašičica vodonik-peroksida
- 15-20 kapi eteričnog ulja
- papir za pečenje, pleh, mjerice

PRIPREMA:

Sipajte sodu bikarbonu u veliku posudu i viljuškom razbijte sve moguće mrvice. Soda će očistiti i eliminisati sve neprijatne mirise, pa je zato odlična osnova za vaše “bombice”. Dodajte limunsku kiselinu ili konzervans.

U zasebnoj činiji ili čaši pomješajte sirće i vodonik-peroksid koji zajedno rade na tome da što bolje očiste razne površine. Potom tu smjesu kap po kap dodajte u mješavinu sode i limunske kiseline. NIKAKO nemojte odjednom sipati sve, jer će doći do burne hemijske reakcije.

Dodajte eterično ulje i lagano promješajte. Sami odaberite koji ćete miris sipati, ali se generalno preporučuju četinarski, citrusni ili miris lavande.

Koristite kuhinjske mjerice da pravite loptice od smjese (otprilike 1/2 kafene kašičice), pa ih ređajte u pleh na papir za pečenje. Možete ih poprskati smjesom koja je napravljena od jednake količine sirćeta i vode, kako bi se lijepo stvrdnule. Ostavite ih da se osuše – najmanje četiri sata, a najbolje je da prenoće.

Bombice možete smjestiti u teglu i držati ih u kupatilu (samo stavite naljepnicu, za svaki slučaj, da gosti ne pomisle da su to bombone).

Kad god vam zatreba brza doza lijepog mirisa, poslije obavljene nužde, povucite vodu i ubacite “bombicu”.

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: