Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

NAJVEĆE GREŠKE U KUHINJI: Budite savršena domaćica i izbjegnite promašaje kuvara amatera

Advertisement

Samo jedan mali pogrešan korak može da utiče na to da preukusni specijalitet postane loš. Poslušajte ove savjete i izbjegnite najčešće greške koje svaki kuvar amater bar ponekad učini.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Nepravilno pečenje mesa.

Nikada ne spremajte meso tek izvađeno iz zamrzivača. Središte će ostati sleđeno i neće se pripremiti kao spoljni slojevi. Izbjegnite serviranje sirovog, neskuvanog mesa tako što ćete ga izvaditi iz zamrzivača 15 minuta prije pripreme.

Niste dobro pročitali recept.

Zaboravili ste da u tiganj sa mesom dodate isjeckani beli luk ili soja sos? Nemojte da žurbate i da se zbunjujete – pažljivo pročitajte instrukcije i prođite kroz svaki korak procesa pripreme, kako ništa ne biste smjeli s uma. Provjerite da li imate sve sastojke i opremu potrebnu za pravljenje specijaliteta.

Sipate ulje ili namirnice u hladan tiganj.

Ako stavite sastojke u hladan tiganj, meso ili druge namirnice će upiti ulje i postati gnjecave, te će se i još više lijepiti za tiganj. Zagrijte tiganj prije nego što bilo šta u njega stavljate, kako bi vam se namirnice valjano pripremile.

Ne začinjavate i ne probate hranu tokom kuvanja.

Ako začinite hranu prije ili tokom pripreme, začini će uraditi ono što im i jeste posao – staviće akcenat na ukuse mesa i povrća. Zapamtite da treba da začinjavate i isprobavate jelo dok ga kuvate. Ako začinite i probate hranu pošto je jelo skuvano biće prekasno za dotjerivanje ukusa.

Ne pravite gužvu u tiganju.

Ako pretrpate hranu u tiganju namirnice će se kuvati na pari umjesto da se prže, a to će im izmjeniti i ukus i teksturu. Kuvajte u više turnusa ili u dva tiganja kako biste uštedili vrijeme.

Izvor: dnevno.rs

loading...

Vaš komentar na članak: