KRALJ ZIMNICE: Recept za domaći ajvar s kojim ne možete pogriješiti!

Ovoga vam puta ne donosimo najbrži recept za ovaj sjajni namaz, ali donosimo provjereni recept i način pripreme kako biste pripremili ajvar koji će vas za zimskih dana uveseljavati izvrsnim, domaćim okusima.

ajvar

Namaz ili prilog kakvom jelu poput ćevapa, mesa s roštilja, ajvar je mnogima omiljen oblik zimnice. Na pijedestal su ga postavile zemlje istočne Europe, a i sam njegov naziv dolazi iz turskog jezika. Diljem kontinentalne Hrvatske nezamislivo je pred kraj ljeta ne pripremiti ajvar. Varijacija na temu je mnogo pa tako svatko ima neki svoj detalj prilikom pripreme ovog jela, no s receptom koji ovdje donosimo ne možete pogriješiti.

Potrebno vam je:

– 10 kilograma crvene paprike
– 3 velika patlidžana
– 5 dcl ulja
– sol po ukusu
– 1 veća žlica šećera

Priprema:

U pećnici ispecite papriku te joj ogulite koru i očistite je od sjemenki. Prohlađene paprike stavite u cjedilo da se ocijede pa nastavite s radom za sat do dva.

U pećnici ispecite i patlidžane, ogulite ih i ocijedite. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite kuhati.

Smjesu miješajte što više, a postupno tijekom kuhanja dolijevajte ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne smije izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta prije kraja kuhanja dodajte sol i šećer. Kako biste znali da je ajvar gotov, kuhačom prijeđite po dnu – ako kuhača za sobom ostavlja trag kojim možete vidjeti dno lonca, ajvar je dovoljno gust i pri kraju je.

Staklenke pripremite dok se ajvar kuha. Zagrijte ih u pećnici na 50 stupnjeva, a ajvarom ih punite netom nakon što ste ga maknuli s vatre. Kada ih napunite, na vrh svake staklenke ulijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem. Zadržite ih na jednom mjestu, prekrivene dekom ili stolnjakom. Nakon što tako odstoje jedan dan, spremite ih u smočnicu, odnosno na neko hladnije i mračnije mjesto.

Izvor: dnevno.hr

Vaš komentar na članak: