31/10/2015 | Featured,Ostalo,Video | Komentari

KAO IZ BAJKE: Najveća građevina od drveta na svijetu – crkva u Rusiji

Sigurno ste pomislili da je najveća građevina od drveta neka moderna zgrada, ali ipak nije. Najveća zgrada na svijetu koja je napravljena od drveta je ruska pravoslavna crkva koja se nalazi na ostrvu Kiži.

Najveca-gradjevina-od-drveta-na-svijetu-crkva-u-Rusiji

Ova crkva je izgrađena prije 150 godina. Crkva je visoka 37.5 metara, a zanimljivo je da je napravljena u 18. vijeku bez ijednog zakucanog eksera, a jedini metal na njoj je zvono u kuli. Crkva je nedavno renovirana, ali se nije koristilo ništa osim drveta, kako bi i dalje ostala unikatna građevina.

Na crkvi se nalaze čak 22 kupole, zvonik koji je napravio Sisoj Osipov, kao i 102 ikone, koje potiču iz 17. i 18. vijeka.

Prije nego što je ova crkva detaljno ispitana, za najvišu drvenu zgradu smatrao se avionski simulator u Albarkurkiju, koji je veličine 180 metara, ali se u njegovoj konstrukciji nalaze metalne ploče koje pridržavaju konstrukciju.

Ovu crkvu nazivaju i Kiži Pogost, po ostrvu na kome se nalazi na jezeru Onjega, a UNESCO ju je upisao među zaštićenu svjetsku baštinu 1990. godine.

Izvor: opusteno.rs

Vaš komentar na članak: