Kancerogeni preparati koji se skrivaju u vašem domu!

Ne znamo čitate li etikete. Možda i čitate. Možda znate koji su od proizvoda u vašem domu štetni za vas. Možda i ne. Bilo kako bilo, pogledajte ovu listu nekolicine proizvoda koje sigurno imate u stanu i koji su sigurno toksični ili kancerogeni.

Foto: flickr

Foto: flickr

Iako su nam televizijske reklame u zadnje vrijeme počele pričati čak i o vizualnoj estetici osvježivača, ipak je riječ o preparatima koji sadrže toksični formaldehid, koji može nadražiti oči, nos, grlo i kožu. Pri pretjeranoj upotrebi može se pojaviti i mučnina i vrtoglavica. Među posljedicama su i glavobolja, curenje krvi iz nosa ili nedostatak daha. Također, među efektima formaldehida je i gubitak pamćenja.

Pametnije je riješiti se uzročnika lošeg mirisa, ali je važno prozračivati dom i redovno ga čistiti.

Sredstva za čišćenje odvoda

Među kemikalijama koje se nalaze u ovakvim preparatima su i kalijev ili natrijev hidroksid, hidroklorična kiselina i triklor-metan. Ovo je iznimno opasan preparat, jer može izazvati opekotine na koži, a u slučaju gutanja dolazi do znatnog oštećenja tkiva i naravno, ozbiljnih zdravstvenih problema. Hidroklorična kiselina može uzrokovati teška oštećenja bubrega, jetre i probavnog trakta, a može negativno utjecati u na središnji živčani sustav.

Sredstvo za čišćenje WC školjke

Sulfat natrijeve kiseline i hipoklorična kiselina koje se nalaze u gotovo svim sredstvima za čišćenje školjki ubit će vas ako ih slučajno unesete u organizam, a čak i udisanje njihovih para može dovesti do opeklina. Klorinirani fenoli koji se nalaze o ovakvim preparatima također mogu uzrokovati dišne, cirkulatorne ili čak srčane probleme.

Tekućina za pranje prozora

Naizgled bezopasni preparati, koji se ne koriste tako često ipak su vrlo toksični. U njima se nalazi dietilen glikol, koji je otrovan, i uzrokuje potiskivanje središnjeg živčanog sustava i degenerativna oštećenja jetre i bubrega. Tu je i amonijak koji, poznato je, nadražuje oči, dišni sustav i kožu, a moguća je i kronična iritacija.

Odstranjivači mrlja

Koriste se za tvrdokorne mrlje koje se vežu uz materijale. Primjerice, od ulja, benzina ili nafte. U tu svrhu služe perklor-etilen ili triklor-metan, koji se jako sporo razgrađuju, i kancerogene su tvari. Nadalje, čak i isparavanja amonij-hidroksida mogu jako nadražiti kožu, oči i dišne prolaze. Konzumacija će završiti opekotinama tkiva. Tu je i natrijev hipoklorit koji prijeti koži, očima, a može prouzročiti plućni endem.

Sva ova sredstva za čišćenje najbolje bi bilo zamijeniti uljem čajevca ili octom, ili kombinacijom. Za tepihe je tu para, a na kauče stavite presvlake koje je lako oprati, umjesto da kemijski čistite dio kauča.

Motorno ulje/Benzin

Benzen je u nekim naftnim prerađevinama povezan s rakom kože i pluća, a može zadati i plućni endem, dok se o olovu ne treba previše pričati: Uzrokuje štetu na probavnim, urinarnim, živčano-mišićnim i središnjem živčanom sustavu. Uz to, tu su i slabokrvnost i oštećenja mozga.

Boje i lakovi

Rijetko se koriste u kućanstvima, ali najčešće u velikim količinama u kratkim razdobljima, pa je udisanje isparavanja intenzivno. Aromatski hidrokarbonski razrjeđivači su, osim što su zapaljivi, i kancerogeni, zahvaljujući benzenu, svom aktivnom sastojku. Mogu oštetiti i bubreg i jetru. Posebno su opasni mineralni razrjeđivači, koji nadražuju kožu oči, nos, grlo i pluća, a jako visoke koncentracije u zraku mogu dovesti do nesvjestice i na kraju, smrti.

Prašak protiv insekata

Karbaril, jedan od glavnih sastojaka, smeta ljudskom živčanom sustavu, a može uzrokovati ozbiljne dišne probleme, kao i u kardiovaskularnom sustavu. Navodno je i kancerogen. Ipak, možda najštetnija kemikalija, i to dugoročno je klordan i ostali klorinirani hidrokarboni. Oni se jako sporo razgrađuju u prirodi, i nakupljaju se u prehrambenom lancu.

Antifriz

Samo nekoliko popijenih mililitara za odraslog čovjeka će biti pogubno, a manje će ošteti krvožilni sustav, ući u krv te nagristi kožu i bubrege. Metanol u antifrizu je samo donekle toksičan, ali unošenje u organizam ipak može izazvati komu.

Izvor: dnevno.hr

Vaš komentar na članak: