KAKO UŠTEDJETI NOVAC

Iz dana u dan imate osjećaj kako trošite sve više i više novaca i kako ništa ne možete uštedjeti? Želite li tome stati na kraj i uštedjeti, morate se strogo držati nekih pravila.

novac-stednja

Za početak postavite određeni cilj, primjerice zapitajte se zašto štedite? Da li zbog same financijske situacije ili želite sa ušteđenim novcem recimo negdje otputovati? Lakše će vam biti ako imate plan jer to će vam biti kao poticaj da uspijete u toj namjeri. Mnogo je načina kako uštedjeti, no najbolje je da obratite pažnju na ono što se oko vas događa svakodnevno.

Kada idete u trgovinu popišite na papir sve što vam je potrebno. Pridržavate li se strgo samo popisa i kupujte li samo stvari koje su na njemu, možete uštedjeti i od 80 – 130 eura mjesečno.

Smanjite potrošnju električne energije tako da sve žarulje u stanu ili kući zamjenite svjetiljkama niže voltaže. Ugasite svjetlo, tv ili računalo svaki put kad izlazite iz prostorije, a najviše vremena provodite u prostorijama sa velikim prozorima kako bi što više mogli iskoristiti prirodnu svjetlost. Električni aparati poput perilice veša, perilice suđa ili bojlera troše velike količine energije zbog čega računi mogu narasti i do nekoliko tisuća eura. Stanite tome na kraj i takve aparate upalite samo u vrijeme kada se obračunava povoljnija električna energija (od 19 – 7 h).

Mnogo je načina kao uštedjeti novac, važno je odrediti svoje ciljeve i strogo se držati pravila.

Izvor: gorila.hr

Vaš komentar na članak: