Kako se zaštiti od posljedica rada na kompjuteru!

Veliki broj ljudi provodi radni dan sjedeći za računarom, što može uzrokovati brojne zdravstvene poteškoće. Mnogi od njih, po završetku radnog dana odlaze kući i ponovno sjednu za računar.

racunar

Iako ne možemo zamisliti moderan život bez tehnologije, kod koje računar (odnosno internet) uvjerljivo prednjači, moramo paziti da ne pretjeramo, te da naša zavisnost (ili nužnost) o internetu ne urodi negativnim posledicama.

Dugotrajno gledanje u ekran monitora i u vezi s tim smanjeni broj treptaja kapaka dovodi do zamora očiju. Zamor očiju manifestira se kao crvenilo, peckanje, te osjećaj ‘pikanja’ u oku. Na duži vremenski rok zamor može uzrokovati pogoršanje vida i glavobolju, a uz to idu i ukočenost vrata i ramena.

Prema istraživanju centra London Hazards, među osobama koje rade više od šest sati dnevno na računaru, čak njih 70% ima nekakve probleme s vidom. Među njima je čak 30% školaraca. Ako dnevno provedete ispred monitora više od tri sata, moguće je da u određenoj mjeri patite od takozvanog ‘sindroma kompjuterskog vida’. Naučnici tvrde da taj sindrom može izazvati nisku produktivnost kod odraslih i probleme s učenjem, kao i loše ocjene u školi kada su djeca u pitanju.

Kako izbjeći neželjene posljedice

Čitajte ispisani materijal – Kad je moguće, čitajte odštampane materijale, a ne tekst direktno s računara. Gledanje u ekran je drugačije od gledanja štampanog materijala. Kako štampani materijali imaju veći kontrast, oku je znatno teže fokusirati se na ekran računara. Koristite ‘vještačke suze’ ili kapljice za vlaženje oka te pravite pauzu svakih 15 minuta.

Prilagodite visinu monitora računara – Postavite ekran tako da se nalazi oko 10 centimetara ispod linije vida. Gledanje prema gore prilikom rada na računaru nije preporučljivo.

Izvor: cafe.ba

Vaš komentar na članak: