KAKO ELIMINIRATI KANCEROGENE TOKSINE IZ VAŠEG DOMA – Ovako imajte zdravo utočište i uštedite novac!

Nema mjesta kao što je dom – toplina, uspomene, utočište na koje se vraćate na kraju dugog dana i svetište koje vas pomlađuje prije nego što se ponovno suočite s vanjskim svijetom.

detoksikacija-doma (1)

Naravno, na tom mjestu želite biti sigurni, mirni i slobodni od toksina. Želite da to bude mjesto koje vam pomaže u otpuštanju stresa, na kojem ćete zaboraviti na brzi tempo modernog svijeta.

Možda raspršite osvježivač zraka kako bi osvježili zrak u vašem domu, a onda duboko udahnete miris lavande ili limuna. Ali budite oprezni: neki hlapivi spojevi mogu iritirati oči, nos i grlo, piše Conscious lifestyle. Oni mogu oštetiti vaš središnji živčani sustav i druge organe, a neki mogu biti čak i kancerogeni.

Nažalost, ti spojevi ne nalaze se samo u tipičnim osvježivačima prostora, već i u bojama i građevinskom materijalu, osvježivačima za WC, naftalinu, drugim proizvodima za raspršivanje (npr. lak za kosu, aerosol za zaštitu od sunca), deterdžentu, jeftinim svijećama i kemijskim sredstvima za suho čišćenje.

Zagađenje zraka također može doći od prašine; formaldehida iz prešanih proizvoda od drva, izvora za loženje ili čak i odjeće, te dima od jeftinih svijeća ili tamjana, između mnogih, mnogih drugih.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 3,8 milijuna preranih smrtnih slučajeva svake godine od nezaraznih bolesti kao što su moždani udar, kronične opstruktivne bolesti pluća i rak pluća, mogu se pripisati izloženosti onečišćenju zraka u kućanstvu.

Može li vaše sigurno utočište polako narušavati vaše zdravlje? Jasno je da postoji dobar razlog da detoksicirate svoj dom.

Nevidljive prijetnje

Mnogi od nas zanemaruju problem zagađenja zraka misleći da je problem samo vani. Međutim, zrak unutar vašeg ureda i kuće također može biti zagađen iz raznih izvora – kućanskih proizvoda, pesticida, materijala koji se koriste u zgradi, itd.

Prema US Consumer Safety – komisiji za proizvode (CPSC), unutarnji zrak može biti ozbiljnije zagađen s toksinima u kućanstvu od vanjskog zraka, čak i u većini industrijaliziranih gradova.

Budući da većina nas provodi puno vremena u zatvorenom prostoru, moramo pažljivo pri kupnji odabirati proizvode za kuću: potrošni materijal za čišćenje, namještaj, kućni dekor, zidne boje i drugo, te poduzeti sve kako bi detoksicirali naše domove.

Zdrave navike

Kako bi vam pomogli da započnete, ovdje je popis savjeta koji će vam pomoći smanjiti zagađenje zraka u zatvorenim prostorima i da detoksicirate svoj dom:

+ Nemojte pušiti unutra.

+ Izbjegavajte jeftine i mirisne svijeće i umjetni tamjan niske kvalitete u zatvorenom prostoru.

+ Koristite svijeće na bazi kvalitetnog pčelinjeg voska umjesto jeftinih s parafinskim voskom.

+ Pokrivajte svoje smeće i ne ostavljajte hranu na otvorenom.

+ Provjetravajte često svoj dom.

Detoksicirajte svoju kućnu njegu

+ Izbjegavajte osvježivače zraka u spreju i sredstva za čišćenje u spreju u kućanstvu.

+ Izbjegavajte pesticide u svom domu.

+ Potražite jednostavne, biorazgradive proizvode za čišćenje kućanstva.

+ Potražite proizvode za čišćenje kućanstva s oznakom “bez mirisa”.

+ Bacite nepotrebne kemikalije i one kojima je istekao rok.

+ Usisavajte često vaš dom i redovno brišite prašinu.

+ Testirajte vodu iz slavine na olovo i na druge kemijske zagađivače. Većina gradske vode je ispitana i nije zagađena, ali zagađivači se mogu unijeti u vodu iz slavine iz starih cijevi.

Detoksicirajte svoj namještaj

+ Odaberite zidne boje i podne obloge bez PVC-a.

+ Odaberite puno drvo umjesto prešanog drva.

+ Odaberite izolacije bez formaldehida.

+ Dobro provjetrite svoj dom kad renovirate.

Kako bi učinkovito detoksicirali svoj dom, pokušajte biti oprezni pri kupnji proizvoda za kućanstvo.

To znači da vam osim boje zidova, opuštajućih mirisa osvježivača i sredstava za čišćenje u kućanstvu i stilskog izgleda novog saga za svoju spavaću sobu, moraju biti važnija ova pitanja:

+ Pazi li ovaj brand na sastojke od kojih su njihovi proizvodi izrađeni?

+ Vodi li taj brand brigu o ljudima i zdravlju našeg planeta?

+ Ima li certifikat, kao što je “sigurniji izbor ” – koji može potvrditi njihovu sigurnost?

Kako bi kupovina zdravih proizvoda za čišćenje bila jednostavnija, možete se voditi principom manje je više. Treba li vaš sudoper ili kada biti čišća, te trebate li razna sredstva za čišćenje pećnica?

Umjesto toga, često možete pronaći sredstva koja su napravljena s jednostavnim, biorazgradivim, biljnim sastojcima koji eliminiraju kućanske toksine.

Provjerite popis sastojaka, pazite na certifikate koji ukazuju da je proizvod biorazgradiv i da je napravljen bez opasnih kemikalija. Osim toga, ako proizvodi imaju oznake upozorenja kao što su “opasno” ili “otrovno”, vjerojatno ih ne želite imati u svojoj kući.

Pojednostavite broj kućanskih proizvoda koje koristite i pronađite one s jednostavnim, jasno označenim popisom sastojaka.

Prirodna sredstva za čišćenje kućanstava

Univerzalno sredstvo za čišćenje 1

Otopite 4 žlice sode bikarbone u 1 l tople vode. Nanesite na površinu i utrljajte.

Ispiranje nije potrebno.

Univerzalno sredstvo za čišćenje 2

Dodajte 2 žlice boraksa, 1/4 šalice limunovog soka i 2 šalice tople vode u raspršivač.

Raspršite po površini i obrišite.

Metalne površine (kao što su peći)

Pomiješajte 2 žlice sapuna od biljnog ulja, 2 žlice boraksa i 2 dcl tople vode u raspršivač. Raspršite po površini i koristite abrazivne spužve za dodatno čišćenje.

Ostavite da djeluje 20 minuta i obrišite.

Aluminijske i bakrene površine (poput onih za lonce i tave)

Potopite posuđe u mješavinu vode i octa jednakog omjera najmanje 15 minuta (ili preko noći) i isperite.

Sredstva za čišćenje površina u kupaonici (poput keramike, plastike i metala)

Pomiješajte 1/4 šalice octa u jednoj litri vode za brisanje ili pročišćavanje.

Prozorske površine sa staklom i kromom

Izmješajte ocat i vodu u omjeru 50:50, nanesite na površinu i obrišite.

Manji utjecaj na okoliš, manje režije

Ako doista želite pretvoriti svoj dom u ekološki svjestan, potpuno detoksiciran dom, morate minimizirati svoju potrošnju energije i vode, te količinu otpada koju generira.

Na primjer, možete uštedjeti električnu energiju iskorištavanjem pune prednosti prirodnog dnevnog svjetla i odlaskom na spavanje kada vani padne mrak. Buđenje uz dnevno svjetlo također može pomoći da se lakše probudite ujutro.

Dakle, smanjite svjetlo kako večer napreduje i otvorite sve svoje zavjese tijekom dana kako bi iskoristili prirodnu sunčevu svjetlost.

Drugi način da detoksicirate svoj dom je smanjivanje potrošnje energije smanjenim korištenjem klima uređaja i električnih pećica. Budite svjesni svog tijela. Ima li stvarne potrebe za hlađenjem (tj. morate li koristiti svoj klima uređaj) ili će možda biti dovoljno otvoriti prozor ili uključiti na kratko ventilator?

Je li vam stvarno toliko hladno da se smrzavate ili možete obući drugi džemper i par čarapa? Naša tijela su vrlo složena, a termalna regulacija je jedan od njihovih prirodnih funkcija. Dakle, budite svjesni svog tijela i dajte mu nekoliko minuta da se prilagodi na okolinu prije nego što odlučite je li potrebno uključiti klima uređaj.

Evo još nekoliko savjeta o tome kako detoksicirati svoj dom i uštedjeti električnu energiju:

+ Isključite elektroniku kada je ne koristite. Električni uređaji uključeni u struju i kada ne rade i dalje mogu trošiti i do 60% energije.

+ Iskopčajte svoje punjače iz utičnice kada ih ne koristite.

+ Koristite LED rasvjetu.

+ Ako je moguće sušite odjeću na zraku, umjesto u sušilici.

+ Tuširajte se toplom, ne vrelom vodom (koja je ujedno i zdravija za kožu).

+ Ne ostavljajte otvorena vrata vašeg hladnjaka .

Izrada eko-utočišta

Kako bi preobrazili svoj dom u zdravo i opuštajuće svetište, okrenimo se konceptu biofilije, teoriji potkrijepljenoj dokazima koji govore da imamo urođenu potrebu provoditi vrijeme u prirodi i imati zdravstvene koristi od boravka u njoj.

Ako ne provodite većinu svog vremena na otvorenom, možda možete dobiti slične pogodnosti uvođenjem prirode u svoj novi detoksicirani dom.

Zašto ne bi stvorili umirujuće okruženje prirode unutar vašeg doma slobodnog od toksina? Na primjer, sobne biljke prirodno će osvježiti zrak u vašem domu!

Kad kupujete za biljke, tražite autohtone vrste kako bi sačuvali lokalnu raznolikost vrsta i spriječili probleme s invazivnim vrstama – nametnicima ili patogenima u ekosustavu koji će vjerojatno uzrokovati štetu.

Za simulaciju prirode u svom domu, možete ukrasiti svoj unutarnji prostor s drugim elementima iz prirode. Na primjer, možete koristiti drveni namještaj ili drvenu opremu za uređenje interijera ili objesiti slike ili fotografije koje podsjećaju na prirodu.

Prilikom kupnje proizvoda, kao što su papir, bilježnice, drveni namještaj ili drveni pribor, tražite Forest Stewardship Council (FSC) certifikat kako bi bili sigurni da je materijal prikupljen iz održivo upravljanih šuma.

Potražite proizvode bez toksina, izrađene od iskrčenog drveta ili od recikliranih materijala.

Kako bi izbjegli unos kemijskih zagađivača u kuću, kao što je formaldehid, izaberite proizvode izrađene od punog drveta umjesto prešanog drveta ili predmete izrađene od umjetno spojenih drvenih strugotina.

Na taj način, stvorit ćete prirodni ugođaj u svom domu, s minimalnim utjecajem na okoliš i zdravlje, a vaš dom će biti oslobođen štetnih kemikalija.

Nakon što ste detoksicirali svoj dom, smanjili utjecaj na okoliš svoje kuće i upotpunili svoj osobni prostor s elementima iz prirode, imati ćete svoje eko utočište u kojem se možete istinski obnoviti i imati bezbrižan odmor.

Izvor: zenski.ba

Vaš komentar na članak: