Kako da odlažete namirnice kako bi što duže trajale

Da bi vam prehrambene namirnice što duže trajale treba da znate kako da ih odlažete tako da im produžite svježinu i rok trajanja!

Pogledajte ove jednostavne trikove koji će vam uštediti novac u džepu!

kako-produziti-vijek-namjernicama (1)

Crni luk u čarapama – Okačite crni luk u čarape tako da odvojite svaki pojedinačno i spriječite njihovo dodirivanje i brže propadanje. Uzimajte ih jednostavno tako što ćete isjeći čarapu iznad glavice koju želite. Plus ćete imati zanimljivu zidnu dekoraciju u svom špajzu !

Zaleđeni praziluk – Isjeckajte praziluk na kolutiće, pa ih ubacite u plastičnu flašu i zaledite. Tako ćete tokom cijele godine imati zalihu, a odleđeni paziluk ima istu svježinu kao i tek ubrani. Samo obratite pažnju da je potpuno suv prije nego što ga stavite u led.

kako-produziti-vijek-namjernicama (2)

Začinsko bilje u frižideru – Osjetljivo začinsko bilje poput peršuna, bosiljka i vlašca čuvajte u frižideru tako što ćete ga potpuno suvo ubaciti u plastičnu kesu.

Uljano začinsko bilje – S druge strane uljano začinsko bilje, kao što je majčina dušica, treba da čuvate na vazduhu. Najbolje bi bilo da grančice vežete koncem i okačite da vise.

Trik sa sirćetom za bobičasto voće – Ako želite da vam bobičasto voće, poput jagoda, kupina, malina, duže traje, napravite mješavinu bijelog ili jabukovog sirćeta i vode u razmjeru 1:10 i potopite voćke. Ostavite 5 minuta da stoje potopljene, zatim ih izvadite, isperite, osušite i smjestite u frižider. Rastvor je blag tako da sirće neće nikako uticati na ukus, a produžiće vijek malinama za nedelju dana, dok će jagode 2 nedelje biti čvrste i svježe!

kako-produziti-vijek-namjernicama (3)

Krompir sa lukom NIKAKO, ali sa jabukama POŽELJNO – Nikada ne odlažite krompir sa crnim lukom jer ćete tako ubrzati njegovo propadanje. Uvijek ga ostavljajte sa jabukama i tako ćete spriječiti njegovo brzo klijanje i produžiti vijek svježine.

Jedna trula jabuka je ,,zarazna” – Ako imate jednu trulu jabuku u košari sa voćem sasvim je izvjesno da će istruliti i ostalo voće. Zato, čim primjetite jednu, sklonite je.

Odlaganje sira – Da se sir ne bi sušio, umotajte ga u masan papir, pa tek onda u plastičnu kesu, a čuvajte ga na najtoplijem mjestu u frižideru.

kako-produziti-vijek-namjernicama (4)

Začinsko bilje u zaleđenom ulju – Ovo je sjajan praktičan način da očuvate svježinu začinskog bilja. Isjeckajte ih na sitno, pomješajte sa maslinovim uljem, pa zaledite u posudama za ledene kocke. Kada budete kuvale samo izvadite kocku ili dvije po potrebi.

Odlaganje paradajza – Nikada ne odlažite paradajz u plastičnim kesama. Ovo će samo učinit da brže propadaju i trule. Njih je najbolje da ostavite na sobnoj temperaturi u papirnoj kesi. Nezreo paradajz smestite u papirnu kesu sa voćem i tako ćete ubrzati njegovo sazrijevanje, a prezreo možete smjestiti u frižider, ali pre konzumacije izvadite ga da odstoji na sobnoj temperaturi.

kako-produziti-vijek-namjernicama (5)

Ne bacajte plastične flaše već iskoristite njihove čepove da ,,zatvorite” plastične kese na praktičan načina! Isjecite vrh sa čepom, provucite kraj kese kroz otvor, prebacite preko oboda, pa zavrnite čep!

Izvor: mogujatosama.rs

Vaš komentar na članak: