JEDINO PRAVO UPUTSTVO KOJEG SE MORATE DRŽATI: Evo šta NIKAKO ne smijete grijati u MIKROTALASNOJ!

Mikrotalasna pećnica zna da bude veoma korisna. Osim što grije hranu, ona može da bude i te kako dragocjen uređaj u domaćinstvu. Pogledajte ovdje kojim sve trikovima možete olakšati sebi život pomoću mikrotalasne!

mikrovalna

Međutim, da bi vam mikrotalasna rerna duže živjela, a i da ne izazovete požar i eksplozije, morate da obratite pažnju na to kako je koristite i šta u njoj zagrijavate.

U mikrotalasnoj rerni nikako nemoj podgrijavati kinesku hranu u kartonskim kutijama u kojoj je dostavljaju iz restorana. Ukoliko ste dobro pogledali unutrašnjost kartonskih kutija, ona je presvučena tankim slojem metala koji održava toplotu dostavljene hrane, a opšte je poznato da ništa metalno ne smije u mikrotalasnu jer će se očas zapaliti i eksplodirati. Dakle, escajg, aluminijumska folija, putne šolje… Zaboravite na to.

Isto važi i za papirne i najlonske kese, kao i za novine. Em što nije higijenski, možete izazvati požar, ali i trovanje toksičnim gasovima koje bi ove stvari ispustile.

Plastične čaše od jogurta, kiselog mlijeka i pavlake koje su osmišljene za jednokratno korišćenje nisu napravljene tako da mogu da izdrže visoke temperature. Zatopiće se i ispustiće hemikalije u namirnice koje grijete unutar njih.

Internet je prepun savjeta o tome kako skuvati jaja u mikrotalasnoj rerni. Međutim, sva je prilika da ćete završiti čisteći nevjerovatan haos. Temperatura u mikrotalasoj stvoriće paru u jajetu, a pošto nema kuda da izađe, ona će natjerati siroto jaje da eksplodira.

Ni voće ne može da izdrži toliku temperaturu. Grožđe će eksplodirati, a suvo grožđe će se izuzetno dimiti. Budite obazrivi.

Nemojte nipošto pokušavati da grijete sušene ljute papričice. Aktivna hemikalija kapsaicin je nestalna i zapaljiva, pa ćete završiti sa gorućim paprikama čiji je dim poput suzavca.

Sve što je topivo ili može da proključa ili prska, poput slanine, soseva, kačkavalja, trebalo bi da grijete poklopljeno drugim tanjirom – kako ne biste morali da se borite sa tvrdokornim masnim mrljama.

I, ono što je najvažnije – nikako nemojte grijati ništa. Ako ponekad poželite da uključite mikrotalasnu bez da ste nešto stavili u nju – nemojte to raditi.

Pošto nema ničega što bi apsorbovala mikrotalase, magnetron (stvarčica koja čini da mikrotalasna radi) će ih apsorbovati nazad i uništiće sam sebe.

Dakle, vaša mikrotalasna će izvršiti samoubistvo!

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: