Jedino pravilo kojim treba da se vodite pri uređenju doma: Magija broja 3!

Ako želite da prostor u kojem živite učinite što ugodnijim i skladnijim, držite se pravila o ‘magiji broja tri’, odnosno kod uređenja prostora grupišite predmete u neparne brojeve.

soba-ilustracija

Generalno, neparan broj detalja u prostoru je privlačniji i ostavlja snažniji utisak nego parni, tvrde dizajneri, pa tako, ako imate više predmeta koje želite da smjestite na jednu policu, možete to da učinite tako da ih smjestite 5, 7 ili 9 zajedno, na primjer, s tim da treba voditi računa da policu ne pretrpate.

Taj princip se primjenjuje u dizajnu enterijera, ali koristi se i u grafičkom dizajnu, dobro ga je imati na umu kod fotografisanja (fotografija bi trebalo uvijek da ima tri glavna, najistaknutija detalja, odnosno djela), pa čak i kod pričanja priča, ako uzmemo u obzir pravilo o uvodu, zapletu i raspletu.

Stvar je u tome kako radi naš mozak: tri je najmanji broj koji može da se koristi za formiranje različitih uzoraka. Osim toga, neparan broj stvari tjera naše oči da se više kreću, što čini zanimljivijim vizuelni doživljaj.

Šareni detalji složeni u trojku

Iskoristite različite okvire za fotografije i ogledala s različitim okvirima da od njih složite umjetničku instalaciju na zidu u kojoj je neparan broj predmeta. Grupišite ih tako da zajedno čine jedan geometrijski lik.

Ako želite da izložite svoje vaze uvijek ih složite i to tri vaze jednu pored druge, ili složene u “trougao”. Na stočiću u boravku, uz biljku u ukrasnoj saksiji postavite i dva kristala koja čiste prostor.

Idealan raspored za kuhinju

Grupišite predmete različite visine i širine, kako biste postigli veći efekat i slažite ih tako da u različitim kombinacijama čine trojku, zavisno s koje strane ih gledate.

To će dati dinamiku prostoru i učiniti da isti kutak uvijek izgleda – drugačije.

Dva mekana jastuka na ležaju i jedan jastuk za sjedenje na podu, koji se još i “slažu” po bojama mogli bi da stvore vrlo prijatan utisak u prostoru.

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: