Izuzetno opasni: Ovo je sedam najgorih otrova koje držite pod svojim krovom

Svakoga smo dana izloženi brojnim otrovima u svojoj okolini, a dobar dio nalazi se pod našim krovom u domu. Zato je najbolje izbjeći i ograničiti upotrebu namirnica koji sadrže ove kemikalije i štetne spojeve.

otrovi

1. Bisfenol A

GDJE SE NALAZI: Sastavni je dio konzerva u koje se pohranjuje hrana, a koristi se i u proizvodnji plastičnih boca i drugih predmeta od ovog materijala

ŠTETNE POSLJEDICE: Ovaj kemijski spoj otežava rad endokrinih žlijezda, a u tijelu ima slično djelovanje kao hormon estrogen koji može izazvati prijevremeni ulazak u pubertet, probleme s plodnošću, ali i narušiti pravilan rad srca

KAKO GA IZBJEĆI: Jedit zdravu, svježu i organski uzgojenu hranu, te ograničite upotrebu hrane i pića iz konzervi i plastike

2. Atrazid

GDJE SE NALAZI: Herbicid koji se obično koristi za suzbijanje korova na prehrambenim kulturama, a često upotrebljava kod uzgoja kukuruza

ŠTETNE POSLJEDICE: Mijenja hormonalnu ravnotežu kod ljudi, te izaziva neplodnost

KAKO GA IZBJEĆI: U vrtlarskim naporima koristite organska gnojiva, a ograničite upotrebu ozbiljnih pesticida i herbicida.

3. Ftalati

GDJE SE NALAZE: Ftalati su hlapljive tekućine koje se najčešće dodaju plastičnim predmetima da bi povećali njihovu mobilnost, te da bi što dulje održali bilo kakav umjetni miris. Zato ih se može naći u širokom rasponu predmeta od plastičnih zavjesa za tuš kabinu, preko lakova za nokte do boja za zidove.

ŠTETNE POSLJEDICE: Narušavaju hormonalnu uravnoteženost u tijelu, a osobito poremećuju lučenje testosterona te ženskog spolnog hormona estradiola koji je važan za izgradnju ženskih grudi.

KAKO IH IZBJEĆI: Izbjegavajte proizvod s umjetnim mirisima, proizvode napravljene od vinila koji sadržte ftalate, i trudite se pohranjivati svoju hranu u posude od stakla i keramike.

4. Perklorati

GDJE SE NALAZE: Ova je kemijska tvar sastavni dio raketnog goriva, zapaljivih sredstava za vatromet i baklji, pa je njime ‘zaraženo’ svako područje na kojem su testirani, ispaljivani ili deaktivirani ti proizvodi. Neke su studije pronašle značajne razine perklorata u jajima, mliječnim proizvodima, voću i povrću koje je uzgojeno na takvim područjima.

ŠTETNE POSLJEDICE: utječe na rad štitnjače koja upravlja svim hormonima u organizmu, a posebno ju sprečava da primi jod, koji joj je potreban za normalan rad

KAKO IH IZBJEĆI: Uvijek je dobro znati porijeklo hrane koju jedemo, no u ovome slučaju vrlo je teško izbjeći namirnice koja sadrže perklorate. Da bi smanjili posljedice ovog spoja korisno je jesti hranu bogatu jodom poput morskih plodova, ili obične jodirane soli.

5. Olovo

GDJE SE NALAZE: Najveći ‘zagađivač’ olovom su boje za zidove na bazi ovoga metala, a može se pronaći i u vodi koja nije odgovarajuće filtrirana ili prolazi kroz stare i hrđave cijevi.

ŠTETNE POSLJEDICE: Olovo je toksin koji se teško filtrira iz organizma, a može izazvati niz problema. Povećava razine hormona kortizola u organizmu koji se više luči u stresnim situacijama.

KAKO GA IZBJEĆI: Jedite zdravu i organski uzgojenu hranu te pijte filtriranu vodu. Ako se bacate na renovaciju domu, nemojte zaboraviti na vodovodne cijevi.

6. Živa

GDJE SE NALAZI: Živa je nusproizvod teške industrije koja se može naći u velikom broju riba i morskih plodova.

ŠTETNE POSLJEDICE: Velike količine žive u organizmu utječu na menstrualni ciklus žene i njenu ovulaciju, ali i oštećuje stanice gušterače koja proizvodi inzulin i regulira razine šećera u krvi.

KAKO IH IZBJEĆI: nemojte izbjegavati jesti ribu i morske plodove, ali birajte manje primjerke poput jadranske srdele. Što je riba manja, to je i manja mogućnost za apsorpcijom ovog metala.

7. Perfluorirane kemikalije (PFC)

GDJE SE NALAZE: Koriste se u proizvodnji posuđa s neprijanjajućim dnom, u izradi tepiha, ruksaka i odjeće koja je napravljena na način da odbija prljavštinu, ali i za pakiranje hrane – primjerice kutija za pizze ili paketića kokica namijenjenih za pripremu u mikrovalnoj pećnici.

ŠTETNE POSLJEDICE: Ove kemikalije utječu na pravilan rad štitnjače, a samim time i na sve hormone u organizmu. Neke studije pokazale su da česta izloženost istima, smanjuje plodnost kod oba spola.

KAKO IZ IZBJEĆI: Čitajte deklaracije i informirajte se kod specijaliziranih prodavača o hrani i posuđu koje želite kupiti i koristiti u svojem domu.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: