IZBJEGNITE NEPRIJATNOSTI I DODATNE TROŠKOVE: Ovim OTPADNIM MATERIJAMA nije mjesto u WC ŠOLJI!

Koliko god da je vaš odvod u toaletu prohodan pojedine stvari ne smijete bacati u WC šolju. Ukoliko to učinite, rizikujete havariju, niz neprijatnosti i dodatne troškove zbog popravke.

wc-solja-ciscenje

Ovoj vrsti otpada nikako nije mjesto u WC šolji:

Pijesak za mačke

Pijesak za mačke se ne razgrađuje u vodi i zato je u većini zemalja zabranjeno bacati ga u odvod. Kad je mokar, pijesak se taloži i stvara prepreke u odvodu.

Talog od kafe

talog-kafa

Talog od kafe je težak i lako se nakuplja u pregibima cijevi. Već nakon nekoliko izlivanja taloga u odvod može se stvoriti začepljenje.

Vlažne maramice

Ljudi često znaju da bace mokru maramicu u toalet ne razmišljajući da će se fina vlakna prilijepiti za odvod, a da će se za nju zakačiti svakakve čestice i prljavština.

Pelene

pelene

Gel unutar pelena se ne može razgraditi. Zapravo, on u dodiru s vodom narasta i na taj način pravi blokadu u odvodu.

Ulje ili mast

Ulje ili toplu mast nikada nemojte sipati u odvod jer se prilikom dodira s hladnom vodom hlade i zgusnu, pa stvore tvrde masne taloge koje blokiraju odvod.

Štapići za uši

stapici-usi

Najčešće se događa da se štapići za uši nakupljaju na pregibima cijevi, pa brzo stvore začepljenje. Na njih se lako potom nakuplja masnoća, dlake i razne čestice prljavštine, koje stvaraju tvrd neprobojan talog.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: