IZ DALEKE KINE U VAŠEM DVORIŠTU: Zasadite ovu ukrasnu biljku i uživajte u njenim SLASNIM I ZDRAVIM plodovima

Porijeklo vodi iz Kine, ali je poznatija kao japanska jabuka zbog brojnih novih sorti koje su tamo stvorene. U prijevodu njeno ime znači “hrana bogova”

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Prepoznatljiva po jarko žutim, ukusnim plodovima, kaki jabuka je s razlogom često ukras vrtova na gotovo svim kontinentima. Porijeklo vodi iz Kine, ali je poznatija kao japanska jabuka zbog brojnih novih sorti koje su tamo stvorene. U prijevodu njeno ime znači “hrana bogova”. Kaki ima izuzetno lijepo stablo, tamnozelene kožaste listove i izuzetno dekorativne cvjetove i plodove. U jesen lišće postaje crvenkasto žuto, a nakon opadanja plodovi ostaju na stablu dok ne sazru i beru se prije prvih mrazeva.

Ako želite da svoj vrt obogatite kaki jabukom, zasadite je tokom jeseni proljeća ili jeseni zasadite na sunčanoj poziciji zaštićenoj od vjetra, najbolje blizu stambenog objekta koji se grije. Zemljište za sadnju mora biti plodno, propusno, slabo kisele ili neutralne reakcije. U sadnu jamu koja mora biti što veća stavite humusno đubrivo koje ćete izmešati sa finom humusnom zemljom.

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Oko korijena rasporedite humusnu zemlju, osmokotno đubrivo za voće i agrogel koji zadržava vlagu u zoni korena. Sadnicu kaki jabuke poduprite jačim kolcem od bagrema za koji ćete vezati sadnicu. Krošnju na proljeće skratite na željenu visinu. Izdanke koje planirate da koristite za oblikovanje krošnje ostavite, a sve ostale uklonite sa stabla. Mlade izdanke savijte posebnim nastavcima za savijanje grana, kako grane ne bi rasle ukoso, jer je drvena masa krhka i može se slomiti pod težinom plodova.

Oko stabla redovno uklanjajte korov. Kaki tokom vegetacije u tri navrata odbacuje višak plodova, čime reguliše rodnost. U jesen plodove treba ostaviti na stablu do većih mrazeva da dobro sazru, pa ih tek onda brati. Nakon berbe, plodove složite u kutije i odložite u hladan prostor. Kaki jabuka može bez posljedica da podnese temperature do -18 stepeni ukoliko taj period ne traje predugo.

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Savjet plus

Tokom prve dvije godine koren sadnice zimi zaštitite oblogom od lišća, slame ili borovih grana. Ukoliko je potrebno stablo kaki jabuke možete orezati da biste odstanili nepotrebne izdanke, a novoizrasle grane sa puno plodova vežite za jače dijelove stabla ili poduprite dodatnom potporom. Prskanje nije potrebno.

Izvor: novosti.rs

Vaš komentar na članak: