11/03/2017 | Ostalo,Uradi Sam,Video | Komentari

ISPROBAJTE RECEPT: Domaća pasta za zube koju će obožavati i djeca!

Većina komercijalnih zubnih pasta sadrži mnoge toksične sastojke: natrij flourid, natrij lauril sulfat, triklosan, umjetne boje i arome, propilen glikol i sl.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Zašto ne izabrati prirodno i domaće i jeftino? Sami napravite pastu za zube.

Glavni sastojak ove paste za zube je soda bikarbona. Soda bikarbona nije preabrazivna za zube. Savjet: koristite meku četkicu kojom možete masirati i desni. Zapamtite i ovo: domaće paste ne pjene jer nemaju štetni natrij lauril sulfat.

Ovaj se recept razlikuje od ostalih recepata koji možete pronaći na internetu jer nije slan već vrlo ukusan pa ga vole i djeca.

Sastojci:

3 žlice djevičanskog kokosovog ulja
2-3 žlice sode bikarbone
1 žličica ekstrakta stevije (cca 50 mg) radi slatkastog okusa (ili ½ čajne žličice suhog mljevenog lišća stevije)
15-20 kapi eteričnog ulja paprene metvice (i/ili cimeta, naranče,…)

Postupak:

Rastopiti ili malo omekšati kokosovo ulje. Ako je ulje u tvrđem stanju koristite vilicu, a ako je u tekućem stanju koristite žlicu. Umiješajte druge sastojke i dobro promiješajte. Ako koristite potpuno rastopljeno kokosovo ulje, morati ćete promiješati nekoliko puta kako se smjesa hladi kako bi se soda bikarbona fino rasporedila i povezala.

Stavite smjesu u tubu (može se kupiti prazna tubica u ljekarni na koju se naknadno stavi čep s užim otvorom za istiskivanje ili u malu staklenku (možete napraviti različite staklenke za svakog člana obitelji).

Pustite da se pasta ohladi i stisne.

Korištenje i čuvanje:

Istisnuti iz tubice ili umočiti četkicu za zube u teglicu i nanijeti malu količinu paste. Također možete koristiti i malu žlicu kako bi stavili pastu iz tegle na četkicu. Staklenku ili tubicu držite podalje od izvora topline i svjetlosti radi eteričnih ulja.

Izvor: dnevno.hr

Vaš komentar na članak: