Iskoristite je maksimalno: Nakon ovoga bit će vam žao samo tako baciti koru narandže

Većina ljudi baca koru narandže, no uvjerit ćete se da je to velika greška nakon što naučite što sve možete učiniti s njom nakon što pojedete njen slastan i zdrav plod

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Rerna

Nakon što ste očistili rernu u njoj može ostati neugodan miris. Riješite ga se tako da na pleh stavite koru narandže i rernu uključite na 180 stepeni. Ostavite pola sata. Ne samo da će vaša pećnica svježe mirisati, nego će to biti slučaj i s cijelom kuhinjom.

Cipele

Imate problem s neugodnim mirisom cipela? Stavite u njih narandžinu koru i pustite neka odstoji. Kora će upiti vlagu te ostaviti svjež i ugodan miris obuće.

Frižider

Jedan od najboljih načina da eliminirate neugodne mirise iz frižidera je kora grejpa ili naranče. Posolite koru i stavite je u stražnji dio frižidera. Ostavite je unutra dok ne postane potpuno mokra, a potom je zamijenite postoji li potreba.

Za kuhanje

Mnoge ljekovite tvari po kojima je narandža poznata nalaze se upravo u kori! Zato, ako je narandža iz organskog uzgoja, njenu koru osušite i kasnije koristite za izradu voćnih salata, sirupa, sokova ili kolača.

Osvježivač prostora

Nakon što ste ogulili narandžu ne bacajte njenu koru. U zimskim danima kada su radijatori upaljeni savršeno će poslužiti kao osvježivač prostora. Koru naprosto postavite na radijatore i uživajte u osvježavajućem mirisu koji će ispuniti vaš životni prostor.

Napravite svijeću

Dok je još narandža cijela, koru narandže prerežite nožem tačno po sredini. Potom jednu polovinu kore lagano odvajajte od ploda, pazeći da ostane cijela te da bijeli središnji gorki dio ostane na njoj, kako bi joj poslužio kao fitilj. U odvojenu polovicu kore dodajte maslinovo ulje, pazeći da njime malo prelijete i ‘fitilj’.

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: