15/09/2017 | Ostalo,Video | Komentari

Idealna stvarčica za arhitekte, dizajnere, stolare: Metar koji će sve svoje prethodnike baciti u zaborav

Kanadska kompanija The Work of Mind predstavila je mjerni instrument (kurvimetar) koji zbog svoje forme može biti veoma koristan arhitektama, dizajnerima, stolarima kao i svima drugim koji često imaju potrebu da nešto izmjere na jednostavan način.

Rollbe-726x400

Pogledajte kako se mjeri ovim pomagalom:

Rollbe je napravljen od nerđajućeg čelika i mesinga, i ima kružnu formu koju se poput točka povlači po površini koja se mjeri. Da bi se odredila dužina, potrebno je broju obrtaja, koji je zvučno naglašen pri svakom punom krugu, dodati broj prikazan na mjernom instrumentu.

Mjerno sredstvo, nalik novčiću, zapravo je inspirisano nekadašnjom, ne baš uspješnom, kampanjom kompanije The Work of Mind koja je imala za cilj da proizvodi novčiće koji bi podsjećali ljude na njihove loše navike, piše Dezeen.

Rollbe-01-630x394

Metar kao privjezak

Ovaj put, dizajneri The Work of Mind, odlučili su da predmet u obliku novčića iskoriste u druge svrhe.

„Ideja mi je pala na pamet kada sam jednog dana sjedio za radnim stolom s novčićem u ruci i pitao se šta bi drugo moglo da se uradi s tim predmetom.“, rekao je osnivač kompanije Karlis Krisjans.

Najmanja verzija Rollbe ima obim od 10 centimetara i u svom kožnom pakovanju, može se jednostavno nositi kao privjezak za ključeve. Veći modeli, obima 20 centimetara, uskoro će se takođe naći u prodaji.

Rollbe-05-630x478

Zahvaljujući svom kružnom obliku Rollbe može da mjeri i ravne ali i zakrivljene površine.

Brojevi i oznake su laserski ugravirani kako bi se eliminisala mogućnost da tokom vremena izblijede.

Rollbe-06-630x378

Uspješna kampanja

Rollbe je zapravo projekat koji je prvenstveno predstavljen kroz Kickstarter kampanju u julu 2017. Tokom kampanje prikupljeno je oko 91.000 eura, što je daleko više od očekivane sume od 5.500 eura. To znači da su obezbjeđena sredstva da se ovaj mjerni instrument nađe uskoro u slobodnoj prodaji.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: