Evo koja sredstva za čišćenje ne smijete da kombinujete ni u ludilu!

Još ste na časovima hemije u osnovnoj školi čuli da se ne preporučuje da miješate supstance ukoliko niste sigurni kakvu će reakciju izazvati. Isto važi i za kućnu hemiju, možda neće doći do eksplozije, ali imaćete više štete nego koristi.

Tastatura-ciscenje-

Kada treba da očistimo neku otpornu mrlju u domu, imamo običaj da udružimo nekoliko različitih sredstva za čišćenje kako bismo s manje muke riješili problem. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog hemijskog sredstva može biti sigurna samo ako je ne miješate sa drugim sličnim proizvodima.

Ova sredstva ne smijete kombinovati:

1. Dve različite vrste sredstava za čišćenje odvoda.

Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje efikasno ubijaju bakterije. Ako ne uklonite neprijatan miris ili začepljenje u jednom korišćenju, bolje je pozvati stručnjaka poput vodoinstalatera, nego kombinovati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne hemijske formule koje u kombinaciji mogu da izazovu eksploziju ili da ispuste isparenja štetna po zdravlje ukućana.

2. Vodonik peroksid i alkoholno sirće.

Kombinacija peroksida i sirćeta česta je u kućnim preparatima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je riječ o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da ju ne miješate u istoj posudi jer se prilikom spoja stvara peroctena kiselina koja može iritirati kožu, oči i disajni sistem osobe koja stoji nad njim.

3. Izbjeljivač i alkoholno sirće.

U teoriji ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz domaćinstva, ali u praksi ona stvara gasni hlor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem, kao i pečenje i suzenje očiju.

4. Izbjeljivač i amonijak.

Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne miješate sa izbjeljivačem jer oni u kombinaciji daju hloramin. Ovaj gas ima vrlo slične posljedice po ljudsko tijelo kao i gasni hlor, a izaziva i bolove u prstima, te nedostatak vazduha u plućima.

5. Izbjeljivač i medicinski alkohol.

Ovo je još jedna u nizu hemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe respiratornog sistema. Stručnjaci savetuju da izbjeljivače nikad ne miješate sa drugim hemijskim sredstvima, već samo sa vodom.

Izvor: telegraf.rs

Vaš komentar na članak: