Evo kako danas izgledaju kuće u kojima su snimani Maratonci, Balkanski špijun i Mi nismo anđeli! (FOTO+VIDEO)

Evo šta smo zatekli na mjestima gdje su svojevremeno snimani kultni filmovi jugoslovenske kinematografije.

Balkanska-ulica

Ekipa Telegrafa obišla je lokacije na kojima su snimana kultna ostvarenja domaće kinematografije – “Balkanski špijun”, “Maratonci trče počasni krug” i “Mi nismo anđeli”. Ono što smo zatekli iznenadilo nas je, na ovaj ili onaj način…

U tom smislu, bez dvoumljenja najdominantniji je primjer ostvarenje Slobodana Šijana “Balkanski špijun”. U ono vrijeme snimano je u “tipičnom radničkom kraju”, koji je u protekle tri decenije “izrastao” u ono protiv čega su se Ilija Čvorović (Danilo-Bata Stojković) i njegov brat Đura (Zvonko Lepetić) borili – elitni krajolik!

Apsurdno ili ne, tek ljubavno gnijezdo Nikole (Nikola Kojo) iz ostvarenja Srđana Dragojevića “Mi nismo anđeli” kod Mostarske petlje, u koje su privođene sve moguće cice ovog svijeta, izraslo je u jedan od najelitnijih hotela “Radison blu”…

Ostatak priče vam predlažemo da pročitate u redovima koji slijede, i “začinite” video snimkom koji smo napravili “na licu mjesta”.

“Balkanski špijun”

Balkanska-ulica-staro-novo02-670x376

Kuća Ilije Čvorovića (Danilo-Bata Stojković), junaka kultnog Šijanovog filma “Balkanski špijun” više ne postoji.

Na njenom mjestu je, u Ulici Serdar Jole koja vodi od stadiona “Crvene zvezde” ka Dedinju, nikla velelepna vila.

“Mi nismo anđeli”

Mi-nismo-andjeli-staro-novo01-670x831

Kuća zavodnika Nikole (Nikola Kojo) iz ostvarenja Srđana Dragojevića “Mi nismo anđeli” je danas velelepni hotel “Radison blu” nikao na mjestu Starog mlina, pored Mostarske petlje.

Inače, čuvena scena u kojoj baba sera (Eva Ras) viče za Nikolom Kojom “javi se pa da idemo negdje u zezanje” snimljena je u dvorištu u Admirala Geprata (prim. aut. prva zgrada kada se prođe ugao sa Dobrinjskom).

“Maratonci trče počasni krug”

Maratonci-staro-novo02-670x886

Možda najpoznatija među “filmskim kućama”, svakako je ona u kojoj su živeli slavni “Maratonci” – porodica Topalović. Njihova kuća na Kosančićevom vijencu danas propada. Fasada je oronula, a zdanje koje je nekada bilo galerija i danas je to, međutim postoji ozbiljna opasnost od toga da kuća bude srušena, jer godinama u nju nije ulagano.

Izvor: telegraf.rs

Vaš komentar na članak: