Domaći sprej koji odbija prašinu: Čistićete kuću trostruko rjeđe! (RECEPT)

Svi volimo kad nam u kući sve sija od čistoće, ali ko još ima vremena da briše prašinu svakog dana?

ciscenje-prasine

Zato su već neko vrijeme na tržištu dostupna sredstva za glancanje namještaja koji, takođe, usporavaju novo lijepljenje prašine za očišćene površine, piše Lepa & Srećna.

Nažalost, problem sa tim sredstvima je što ćete na deklaraciji pročitati sljedeće: Isoparaffin, Dimethicone, Octylphosphonic Acid, Nitrogen, Polysorbate 80, Sorbitan Oleate, Polydimethylsiloxane, Aminomethyl Propanol i tome slično… Uglavnom, osim čišćenja i “odbijanja” prašine sa namještaja, ovi sastojci imaju i negativno djelovanje na ljudski organizam, od iritacije kože, pa sve do kancerogenog dejstva!

Znači, svakako je to nešto što pre treba izbjegavati nego koristiti u domu.

Da li možemo da napravimo sami nešto što će biti isto tako efikasno, a pri tome manje štetno za ljudsko zdravlje i, ako je moguće, čak i jeftinije? Odgovor je Da!

Svi ovi sastojci ovog sjajnog recepta su netoksični:

sirće – univerzalni čistač

maslinovo ulje – neće dozvoliti da se prašina tako lako skuplja

esencijalno ulje limunove trave – djeluje antibakterijski, odbija insekte, prelijepo miriše

Ako želite, možete da odaberete i neko drugo ulje po svom ukusu: lavandu, pomorandžu, cimet, eukaliptus, a recept ne može biti jednostavniji.

Sastojci:

1 šolja vode, 1/4 šolje alkoholnog sirćeta, 2 supene kašike maslinovog ulja, 10-15 kapi esencijalnog ulja.

Priprema:

Izmješajte sve sastojke u praznoj boci sa raspršivačem. Dobro promućkajte bocu prije upotrebe. Naprskajte tečnost na površinu koju brišete ili na krpu i obrišite prašinu. Zahvaljujući moćnom prirodnom sredstvu, brisaćete prašinu trostruko rjeđe!

Izvor: lepaisrecna.rs

Vaš komentar na članak: