DA UŠTEDITE HILJADE DINARA: Ne bacajte LJUDSKE OD JAJA, pomoću njih će vam KUĆA BLISTATI!

Osim što je najčešće korišćena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj. Naime ljuska jajeta prijatelj je domaćinstva, a njegove moći koristili su naši stari i to s razlogom.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

1. Prirodni pesticid

Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina popt gusjenica i puževa i djelovaće poput prirodnog pesticida. Miris jajeta takođe će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.

2. Čistač kamenca

Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim batom ili valjkom. Potom je pomješajte s jabukovim sirćetom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera, termosa i posuđa.

3. Kuhinjsko pomagalo

Na dnu jajeta napravite rupicu promjera pola centimetra i nježno tresite dok kroz nju ne iziđe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode posušite i koristite kao kalup za izradu npr. čokoladnih jaja.

4. Najjeftiniji vodoinstalater

Nekoliko ljuski jajeta sitno zdrobite i ubacite u odvod i pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cijevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.

5. Sredstvo protiv svraba

Ljuske jajeta ostavite u tegli s jabukovim sirćetom u periodu od dva dana. Ljuska će omekšati i nastaće homogena smjesa koju možete koristiti kod iritacije kože i svraba posebno onih uzrokovanih ugrizima insekata.

6. Dodatak ishrani kućnog ljubimca

Ljusku od jajeta stavite u pećnicu na pola sata pri temperaturi od 250 stepeni. Ohladite je i prebacite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem pa usitnite valjkom. Zdrobljenu smjesu stavite u hranu svog psa kao dodatk kalcijuma za zdrave kosti i zube vašeg ljubimca.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: