Da kuća postane ljepša, a ukućani srećniji: 5 malih promjena koje treba unijeti u dom!

Enterijer i atmosfera doma snažno utiču na naše raspoloženje i život. Iako se najviše istraživanja o korišćenju neuroarhitekture odnosi na javne ustanove, to ne znači da takve savjete za uređenje ne možemo primjeniti i u svom domu da bismo se osjećali mirno, srećno i opušteno.

dnevna-soba

1. Svjetlost

Dok bi prostorije poput kuhinje i dnevnog boravka trebalo da obiluju dnevnim svijetlom, za spavaću sobu je važniji mrak jer čak i mala količina svijetla (npr. koje emituju elektronski uređaji) može omesti lučenje melatonina. Bez tog hormona pospanost ne nastupa u vrijeme prikladno za spavanje, zbog čega ostajemo duže budni i propuštamo vrijedan dio sna. Zato dobro zamračite prostoriju u kojoj spavate, a televizor i ostale električne uređaje premjestite u drugu prostoriju.

2. Oblici

Istraživanje s Harvarda pokazalo je da u prostorijama s namještajem ravnih i strogih linija i oštrim ukrasnim predmetima osjećamo opasnost i negativnost. Nasuprot tome, namještaj ili ukrasi zaobljenih linija stvaraju osjećaj prijatnosti i zadovoljstva. Istraživanje s Kalifornijskog fakulteta čak je pokazalo da zaobljeni namještaj i dekoracije jače stimulišu moždanu aktivnost od pravouglih. To ne znači da treba da uredimo stan prema katalogu iz 70-ih godina, dovoljno je da nekoliko detalja bude zaobljenih linija, na primjer, da na pravougli sto stavite okruglu vazu ili okruglim jastucima ublažite ravne ivice kauča.

3. Urednost

Zbog neprestanog i kompleksnog procesa odlučivanja naš mozak može da se iscrpi i zbog umora da počne da bira jednostavnije opcije, na primjer, naručivanje jela iz restorana umjesto kuvanja. Kako bismo olakšali sebi, dovoljno je smanjiti broj svakodnevnih sitnih odluka. Na primjer, pobrinite se da vam odjeća bude urednije složena u ormaru da biste lakše odlučili šta da obučete i redovno pospremajte kako se ne biste svaki dan zamarali raščišćavanjem nereda i traženjem stvari.

soba-stolice

4. Dom u zelenom

Svježe cvijeće, pa čak i slike prirode, smanjuju stres i poboljšavaju koncentraciju. Ako vam cvijeće “ne ide od ruke”, a svejedno biste voljeli da ozelenite dom, mirni i zeleni ljiljan, aloja i sabljica (svekrvin jezik) lako se održavaju, a prema Nasinom istraživanju, te su biljke i odlični čistači vazduha.

5. Promjene

Kako biste sebi ili svom djetetu poboljšali moć učenja, povećali plastičnost neuronskih veza i poboljšali raspoloženje, svake godine u domu napravite veću motivaciju – popravite ono što je dotrajalo ili ne funkcioniše, promenite raspored namještaja… Kada razbijemo rutinu, mozak izlažemo novim nadražajima koji zahtijevaju istraživanje i poboljšavamo njegov rad.

Izvor: sensaklub.hr

Vaš komentar na članak: