Borba protiv velikih hladnoća: Evo kako zaštititi sebe ali i instalacije od zamrzavanja

Provjerite jesu li vodomjerna okna dobro zatvorena, a u slučaju ekstremno niskih temperatura zaštitite instalacije unutar vodomjernih okna npr. dekama, tkaninama, stiroporom ili staklenom vunom.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kako bi se spriječilo smrzavanje vode u instalacijama zbog niskih temperatura koje traju i koje nas čekaju, budite na oprezu zbog mogućeg smrzavanja vodovodnih instalacija.

Dobro je povremeno puštati vodu iz svih slavina i u objektima u kojima se ne boravi preko noći ostaviti da voda iz slavine lagano kaplje. Trošak takve potrošnje znatno je manji od onoga koji može nastati zbog puknuća cijevi.

Mogućnost smrzavanja je veća što se troši manje vode, kao i na instalacijama koje su postavljene plitko ili pak prolaze negrijanim dijelovima zgrade, poput garaža i podruma.

Kako piše ipress, dobro je provjeriti jesu li od hladnoće zaštićeni vodomjeri u vodomjernim oknima te dijelovi instalacije iza vodomjera, za čije ste održavanje sami zaduženi. Kao toplinska zaštita mogu poslužiti ploče stiropora ili mineralna vuna. Cijevi koje nisu ukopane treba omotati izolacijskim materijalima u trakama ili gotovim izolacijama za cijevi koje se mogu nabaviti u prodavaonicama vodovodnog materijala.

Ostanete li bez vode, treba provjeriti stanje instalacija u vodomjernom oknu te mogućnost okretanja ventila iza vodomjera. Ventil se ne smije okretati na silu. Puknuće vodomjera ili spojnog voda na javnu vodovodnu mrežu možete prijaviti na telefon dežurnih službi u vodovodima.

Već zaleđene cijevi i instalacije nikako ne pokušavajte odlediti polijevanjem vrućom vodom jer bi to moglo dovesti do njihovog trenutnog pucanja.

Izvor: ipress.rtl.hr

Vaš komentar na članak: