ASPIRIN nije samo lijek: Možete ga koristiti za mnoge stvari koje vam nikada ne bi pale na pamet…

Jedan od najprodavanijih lijekova protiv bola je aspirin! Međutim, aspirin za vas može da učini i mnogo više od eliminisanja bola. Ovdje su neke ne-medicinske koristi koje će vam pomoći u svakodnevnom životu.

aspirin

1. Protiv peruti

Aspirin sadrži salicilnu kiselinu. Ova kiselina vlaži i može da pomogne kod peruti u kosi. Osim toga, može da zaštiti kožu od upala. Za suvu kožu, aspirin postiže efekat pilinga.

Izlomite 2-3 aspirina u ruci i pomješajte ga sa količinom šampona kojim inače perete kosu. Neka odstoji par minuta, a onda isperite.

2. Sredstvo za čišćenje kože

Salicilne kiseline će ukloniti mast i mrtve ćelije sa kože. Aspirin je takođe i dobar protivnik akni. Smanjuje otoke, čisti pore i djeluje umirujuće na kožu.

Slomite aspirin tablete sa četvrtinom šolje vode i kafenom kašičicom meda. Utrljajte smjesu na kožu i nakon deset minuta isperite.

3. Uklanja fleke od znoja

Mrlje od znoja ponekad jedva uklonimo. Pogotovo one žute! Aspirin može pomoći u ovom slučaju.

Izdrobite 5 tableta i pomješajte sa četvrtinom šolje vode i ostavite na tkanini da djeluje nekoliko minuta. Potom isperite i operite odjeću na uobičajen način.

4. Automehaničar

Ako vaš akumulator ne uspijeva da upali auto, vjerovatno je prazan. Ukoliko nemate vremena da čekate pomoć na putu, uradite sljedeće: slomite nekoliko tableta aspirina i pokušajte da ih ubacite na otvore na akumulatoru.

Salicilna kiselina reaguje sa sumpornom kiselinom unutar akumulatora i odmah će ga vratiti u život.

5. U bašti

Salicilna kiselina je u mogućnosti da blokira proizvodnju etilena. To je glavni uzrok venuća cvijeća u bašti i buketu.

Pomoću mješavine 3 tablete aspirina sa čašom vode, vaše cvijeće će duže ostati svježe.

Podijelite sa prijateljima, značiće im!

Izvor: likemag.com

Vaš komentar na članak: