Američki guru za roditeljstvo savjetuje: Ovo radite i dijete će vam biti odlično u školi! (VIDEO)

Dr Kevin Leman je međunarodno poznati psiholog, radijska i televizijska ličnost i govornik, član Udruženja američkih psihologa. Autor je preko 30 Tajmsovih bestselera i nagrađenih knjiga, i učestvovao je u svim najgledanijim američkim radio i televizijskim programima, piše portal Detinjarije.

dr-leman

Ovo su njegovi najpoznatiji savjeti za roditelje školske djece:

1. Nikada ne pitajte dijete da li ima domaći zadatak. Stvorite takvu atmosferu u porodici da dijete zna da očekujete da ima dobar uspjeh u školi i daje sve od sebe, ali da je samo odgovorno za svoje obaveze, kao što su domaći zadaci. Naravno, ukoliko dijete ne ispunjava svoje školske obaveze i to se odražava na uspjeh, uskratićete mu razne privilegije kao što su izlasci, druženja, rođendani, igranje na računaru ili odlazak u bioskop.

2. Prestanite da budite djecu i svakodnevno ih požurujete da kako ne bi zakasnila u školu. Vi niste budilnik u ljudskom obličju. Djeca treba da dobiju svoj budilnik, i tu prestaje svako vaše angažovanje oko ustajanja. Naravno, u početku će verovatno kasniti, ali vi ni slučajno ne treba da ih budite niti štitite od posljedica. Napišite učiteljici poruku i objasnite u njoj da dijete nema nikakvo opravdanje za svoje kašnjenje, i tražite da postupi onako kako se postupa sa djecom koja kasne na časove. Naravno, ukoliko školski uspjeh djeteta trpi zbog njegovih kašnjenja, opet stupa na scenu uskraćivanje privilegija.

3. Ne pretjerujte sa pohvalama. Kad dijete donese iz škole peticu na kontrolnom, nemojte ga dizati u zvijezde, već recite nešto poput “Ooo, to je baš dobro za tebe!”. Time mu dajete do znanja da ne uči da bi vas učinilo srećnim, već da bi imalo uspješan život.

4. Nikad ne pitajte dijete “Kako je bilo u školi?” Dobro znate da ništa nećete saznati zapitkivanjem, a ipak uporno ponavljate ovu rečenicu svakog dana. Umjesto toga, ćutite i čekajte da dijete samo počne da priča. Kada se to desi, nemojte ni tada postavljati dodatna pitanja, već koristite čarobnu rečenicu “Pričaj mi više o tome”. Za početak, u pitanju je zapovijest, a ne pitanje, i to zapovijest koja ne zvuči nimalo autoritarno, pa će je dijete bez otpora prihvatiti, a vi ćete konačno početi da dobijate prave informacije.

5. Ne dozvolite da dijete bude pretrpano vanškolskim aktivnostima. Djeca nisu hrčci, skinite ih sa točka! Ona treba da provode više vremena u porodici, jer tamo grade karakter i usvajaju vrednosti. Svakodnevno jurcanje sa treninga na čas glume pa na kurs stranog jezika upropastiće vaš porodični život a vas pretvoriti u zombija. Striktno se držite pravila – samo jedna vannastavna aktivnost po djetetu. A kada već počne da trenira fudbal ili uči engleski, ne dozvolite mu da brzo odustane, već ga natjerajte da istraje neko vrijeme, jer ništa nije lako kad prvi put probate. Upozorite ga da će ove aktivnosti morati da se drži šest mjeseci prije nego što može da se prebaci na neku drugu.

Izvor: detinjarije.com

Vaš komentar na članak: