Ako duvate na palac, to će imati nevjerovatan efekat na vaš organizam!

Ljudski organizam je veoma tajanstven, ponekad i čudan sistem. Problem može nastati bukvalno iz vedra neba, i na taj način može i da se riješi, pise uspesnazena.com

duvanje-u-prst

A neki trikovi kontrole nad organizmom, jednostavno, zapanjuju.

Evo nekih od njih:

- Nelagodnost u grlu

Vruć čaj naravno da će biti od koristi, kao i ispiranje slanom vodom. Ali, postoji još jedan malopoznati način da se oslobodite nelagodnosti u grlu – potrebno je samo da počešete uho! Otolaringolozi tvrde da češkanje uha stimuliše završetke ušne školjke, stvarajući spazam mišića u grlu.

- Smiriti živce.

Ako osjećate da su vaši nervi na ivici, treba pothitno da se smirite, jednostavno umijte se hladnom vodom. Ona će vas natjerati da na kratko vrijeme zadržite dah, i ohladiće nervne receptore. Tijelo počinje unositi kiseonik, i vaš nervni sistem se smiruje. Približno isti efekat ima i čaša hladne vode.

- Strah od injekcije.

Nekim ljudima je teško prikupiti hrabrost kada treba da dobiju injekciju. Sljedeći put, pre nego što vam medicinska sestra da injekciju, malo se nakašljite – ovo će pomoći odvlačenju pažnje od bolne procedure. Ipak, onoga ko vam daje injekciju, upozorite o svojoj manipulaciji.

- Začepljen nos.

Uprite u nepce jezik, a prstima pritisnite dio iznad obrva. Nakon dvadesetak sekundi osjećaćete se mnogo bolje.

- Spriječiti ožiljke od opekotina.

Ako ste se opekli, nemojte žuriti za kesicom leda – jednostavno lagano pritisnite jagodicama prstiju na opečeno mjesto. Na taj način, temperatura tog dijela tijela vratiće se normalnoj tjelesnoj temperaturi sporije, a samim tim, na prirodan način.

- Zubobolja.

Ovaj trik će biti koristan za sve koji imaju osjetljive zube. Ako osjećate rastuću zubobolju, stavite kesicu sa ledom na dlan, a zatim je premjestite na uvalu između palca i kažiprsta. Tamo prolaze nervni završeci kako ruku, tako i lica. Oni šalju mozgu odgovarajući signal, i bol se stišava.

- Nervoza.

Poznata situacija: morate ići na neki poslovni ili privatni sastanak, oblačite se, spremate se, ali sve što osjećate je neki čudan osjećaj nervoze u stomaku i blago lupanje srca.

Zvuči čudno, ali da biste se smirili i vratili u normalu – pokušajte duvati na svoj palac. Jer je baš on odgovoran za takozvani živac lutalac – vagus nerv, koji je bukvalno veza izmedu tijela i uma, odgovoran za naše “osjećaje u stomaku”.

Izvor: uspesnazena.com

Vaš komentar na članak: