8 stvari za koje sigurno niste znali da mogu da se peru u veš mašini

Idealno bi bilo kada bismo imali više slobodnog vremena, a veš mašina mogla da odradi sve i u sebe primi patike, namještaj, tepihe, kupatila ili kuhinje… Mnoge žene da bi sačuvale ovu dragocjenu spravu, dobar dio kućnih stvari pere na ruke.

pranje-masina

Ispostavilo se da ta kockasta sprava i nije tako krhka kako ste mislili. U njoj možete oprati i neke predmete koje ste možda do sada samo prali ručno.

Patike

patike

Platnene patike možete prati u mašnini. Umotajte patike u peškir, a prije nego ih ubacite u mašinu, uklonite uloške i pertle. Perite na hladnom.

Jastuci

Obje vrste jastuka, punjeni poliesterskim vlaknima ili od perja, mogu se prati u mašini za veš. Koristite ciklus za osteljivu odjeću i perite na srednjoj ili nižoj temperaturi. Ipak prvo provjerite etiketu sa uputstvima.

Plišane igračke

plisane-igracke

Plišane igračke skupljaju puno prašine. Za ručno pranje nemamo ni vremena ni snage, zato se preporučuje veš mašina. Skinite igračakama odjeću i stavite ih u mrežastu vrećicu. Perite u normalnom ciklusu.

Patosnice od kola

Ovdje je riječ o tepih patosnicama,a ne o gumenim. Vodite računa da ne preopteretite mašinu, zato perite jednu po jednu.

Rančevi i torbe za teretanu

torba

Ova vrsta rančeva se brzo isprlja i potrebno ih je s vremena na vrijeme oprati. Važno je da ih izvrnete prije nego što ih ubacite u mašinu kako kopče i ostali metalni dijelovi ne bi oštetili unutrašnjost mašine. Perite ciklusom za osjetljivo rublje.

Lego kocke

Lego kocke će dobiti potpuno novi sjaj. Stavite ih u vreću ili jastučnicu kako bi ostale na jednom mjestu. Ovo pranje na praktikujte uveče, jer može da bude veoma bučno.

Rukavice za rernu

kuhinjske-rukavice

Uflekane i prljave rukavice biće očišćene i izgledaće kao nove.

Papuče

Papuče, naročito ako su izrađene tako da imaju mekano punjenje, mogu se raspasti i napraviti nered u mašini. Zato je dobro zaštiti ih u vreći, pa ih kao i kod patika nemojte stavljati na centrifugu.

Izvor: telegraf.rs

Vaš komentar na članak: