16 nevjerovatnih upotreba vode za ispiranje usta: Ovo do sada niste znali!

Da li ste znali da se voda za ispiranje usta može koristiti i u druge svrhe? To je moćan antiseptik i ubica gljivica, te vam zbog toga može dobro doći u domaćinstvu.

vodica-za-usta

Evo šta sve može voda za ispiranje usta:

1. Ubija neprijatne mirise

- Nakon sjeckanja ili čišćenja bijelog luka jednostavno istrljajte ruke sa vodom za ispiranje usta i mirisi će nestati.

- Nakon kupanja, stopala istrljajte sa krpom umočenom u vodu za ispiranje usta. Tako će vam stopala ostati mirisna i nakon cijelog dana provedenog u obući.

- I kanta za smeće može da bude mirisna, ako na njeno dno stavite papirni ubrus natopljen vodom za ispiranje usta.

2. Liječi gljivice na stopalima i noktima

Pomješajte jednake količine vode za ispiranje usta i jabukovog sirćeta. Natopite malo vate u ovu smjesu pa dva do tri puta dnevno premažite stopala i nokte sa ovom smjesom. Ako budete uporni, nakon par nedelja gljivice će potpuno nestati.

3. Spriječava perut

Voda za ispiranje usta ima antigljivična svojstva zbog toga je odlična u borbi protiv peruti. Prije kupanja, izmešajte jednake količine vode i vode za ispiranje usta. Prvo operite kosu sa šamponom, zatim primjenite pomenutu mešavinu na korijen kose, ostavite da djeluje par minuta a onda isperite. Perut će brzo nestati potpuno.

4. Smiruje ujede komaraca

Čim primjetite ujed komarca odmah ga premažite sa vodom za ispiranje usta. Vidjećete kako će se ujed smiriti a onda i potpuno nestati.

5. Tečnost za uklanjanje šminke

Ako vam je nestalo sredstva za uklanjanje šminke, možete da koristite i vodu za ispiranje usta. Ovaj tretman će ukloniti nečistoće sa lica, ali će i smiriti postojeće akne.

6. Spriječava infekciju kože

Ako ste se tetovirali ili imate novi pirsing na tijelu, premažite bolno mjesto sa vodom za ispiranje usta i infekcija će se uskoro smiriti.

7. Smiruje modrice

Kako bi modrice potpuno nestale ili se barem ublažile, natopite vatu sa tečnošću za ispiranje usta i primjenite je na modrice. Nakon nekog vremena one će nestati.

8. Kao dezodorans

Ako vam je nestalo dezodoransa, umjesto njega pazuh prebrišite sa vodom za ispiranje usta. Efekat je isti!

9. Uklanja vaške

Kosu natopite u vodu za isiranje usta. Umotajte kosu u plastičnu kesu i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga operite kosu i dobro je očešljajte. Vaške će ubrzo nestati.

10. Kupka za noge

Kupka za umorna stopala podrazumijeva lavor tople vode sa dodatkom 3 čepa vode za ispiranje usta. Nakon pranja stopala u ovoj vodi, uvidjećete znatno olakšanje.

11. Očistite staklenu flašu bez ribanja

U staklenu flašu koju želite da operete, sipajte malo tečnosti za ispiranje usta i malo vode. Promućkajte i ostavite da djeluje. Poslije samo isperite flašu.

12. Operite četkicu za zube

Preko noći potopite četkicu za zube u vodu za ispiranje usta. Ujutru četkicu operite sa vrelom vodom.

13. Očistite prozore

Ako vam je ponestalo tečnosti za pranje prozora, voda za ispiranje usta očistiće ih čak i bolje.

14. Očistite kupatilo

Pomješajte 1 čep vode sa pola čepa vode za ispiranje usta i sa tom tečnošću premažite pločice u kupatilu. Sijaće se kao nove. Sa istom tečnošću možete da operete i wc šolju kao i lavabo.

15. Otjerajte komarce

Napravite osvježivač vazduha koji će tjerati komarci iz vaše kuće. U raspršivač za vodu sipajte malo vode za ispiranje usta i istu količinu obične vode. S vremena na vrijeme isprskajte vazduh u kući sa ovom mješavinom.

16. Osvježite cvijeće

Ako volite rezano cvijeće, u vazu sipajte pola litre vode i 3 kapi vode za ispiranje usta. Buketi će trajati znatno duže.

Izvor: stil.kurir.rs

Vaš komentar na članak: