10 TRIKOVA NAŠIH BAKA KOJI SU AKTUELNI I DANAS

Neki trikovi se pokažu kao genijalni, pa ih zato koriste mnoge generacije. Ali vremenom se svi oni ipak zaborave, pa postanu nešto što se zove ‘na babin način’.

1. Ruže će u vazi ostati svježe duplo duže, ako u vodu dodate tabletu aspirina.

savjeti (1)

Aspirin sprječava da dođe do „buđanja vode“, i pomaže da hrizanteme, karanfil, gladiole i ruže duže ostanu svježe. A u vodu s narcisom bolje je dodati prstohvat soli, a s georginama, malo sirćeta.

2. Kako biste naučili dijete da pravilno drži olovku, koristite gumicu.

savjeti (2)

Navucite gumicu na ruku, zatim kroz nju provucite olovku, i okrenite je u položaj od 180 . Tako će olovka moći da stoji u pravilnom položaju.

3. Masne mrlje na odjeći treba što prije posuti solju

savjeti (3)

So će upiti u sebe veću količinu masnoće. Jednostavno pospite, sačekajte i istresite. Veće mrlje će se kasnije lakše oprati, a manje će sasvim nestati.

4. Skorjeli lak za nokte možete razrijediti acetonom.

savjeti (4)

Nekoliko kapi acetona učiniće vaš lak za nokte ne samo tečnijim, već i sjajnijim. Treba da voditie računa da ne pretjerate s količinom acetona, inače će lak postati vodnjikav.

5. Zagorjelu šerpu možete lako očistiti ako prokuvate u njoj slani rastvor.

savjeti (5)

Čak i masne zagorjele površine možete lako očistiti bez specijalnih sredstava. Jednostavno stavite u šerpu nekoliko kašika soli, i ostavite da vri 15-20 min.

6. Uz pomoć limuna možete očistiti ruke od cvekle i bobičastog voća.

savjeti (6)

Običan sapun samo još više zadržava ljubičastu boju na rukama. Pa zato ako hoćete da se riješite fleka od cvekle i bobičastog voća, koristite limunov sok ili samo protrljajte ruke parčetom limuna.

7. Prilikom kuvanja jaja neće ispucati i bjelance neće iscuriti, ako ih spustite u slanu vodu

savjeti (7)

So ne utiče na to da li će jaja ispucati ili ne, ali će zato spriječiti da bjelance iscuri, a pritom to ništa neće uticati na ukus.

8. Kako se hljeb ne bi mrvio, spustite nož u vrelu vodu

savjeti (8)

Kako se svježi hljeb ne bi mrvio prilikom sječenja, spustite ga u vrelu vodu ili ga polijte vodom iz čajnika. Zatim obrišite oštricu salvetom i ravno isijecite hljeb.

9. Krompir pomaže da se umiri upaljeno mesto nakon ujeda insekata

savjeti (9)

Uzmite manji krompir, operite ga i razrežite na pola. Stavite ga na mjesto ujeda. Fiksirajte ga ljepljivom trakom ili flasterom.

Krompir će smanjiti svrab, upalu, i pomoći će da se rana navlaži, što će povećati brzinu zarastanja rane. Ovo pomaže kod bilo kojih ujeda i razdraženja kože.

10. Odredite strane svijeta prema satu

savjeti (10)

Uzmite ručni sat i okrenite ga tako što će velika kazaljka gledati u pravcu sunca. Zatim podijelite na pola ugao između velike kazaljke i cifre 1. Ta linija koja dijeli ugao, pokazivaće jug.

- Do podneva jug će se nalaziti na desnoj strani od sunca, a nakon podneva na lijevoj.

Izvor: uspesnazena.com

Vaš komentar na članak: