10 stvari koje morate raditi svakog dana ako želite uredan dom

Nema te čistačice koja će uspjeti da sredi dom tip-top ako svi ukućani ne daju svoj doprinos! Ovih deset stavki su obavezne na spisku svake porodice…

ciscenje-kuce

Neke od ovih poslova može da obavi i sama domaćica, ali najveći broj njih moraju da rade svi članovi porodice.

Ne ustežite se da uvedete ovakve navike, jer će vam svi biti zahvalni na opuštenim vikendima koje ćete provesti u odmoru i zabavi umjesto u dugom, mukotrpnom spremanju. Zapamtite: mnogo toga djeluje nemoguće sve dok se ne uradi.

1.Obavezno je izuvanje.

Kako kaže blogerka Daniela Lakej Karlington, obavezno je ostavljanje obuće ispred ulaza. “Imam troje djece, koja se igraju na podu. Sa obućom se unosi blato i bacili i to je nedopustivo u našem domu.” Svi u porodici poštuju ovo pravilo, ali i gosti jer ih na to opominje drveni znak ispred ulaza – “Izujte se, molimo vas”.

2. Uvijek namjestite krevet.

Čak i prije nego što pomisli da napusti dom, blogerka Emi Bel, svakodnevno namješta krevet. To je obaveza koju treba uvesti svim članovima porodice, jer je posao toliko lak da ga i najmlađi mogu obaviti. “Iako ostatak sobe nije u raspremljen, uredan krevet čini da prostor djeluje bolje i sređenije”, kaže Emi.

3. Pređite brisačem tuš-kabinu.

“Obavezno nabavite brisač za stakla koji će stajati okačen u kupatilu. Poslije svakog tuširanja obavezno prebrišite tuš-kabinu”, kaže vrijedna blogerka Deni Godman. “Za to je potrebno 20 sekundi, a vaše staklo je suvo, čisto i sjajno”, ističe ona.

4. Prebrišite kuhinjski pult.

“Svake večeri detaljno izbrišem kuhinjski pult, i to sredstvom koji sam sama napravila – jedna polovina sirćeta, polovina vode i malo tečnog praška. Sirće otklanja masnoću i otklanja mrlje na nerđajućim aparatima”, prenosi svoje iskustvo Kamila Fabri.

5. Uvedite petominutno sređivanje.

Kamila je, takođe, uvela pravilo da zajedno sa svojom porodicom sređuje stan “na brzaka”. “Stavite igračke na mjesto, sortirajte poštu, organizujte sitnice. Pomoć ukućana je uvijek dobrodošla i svi se osjećamo bolje, a kuća je lijepo organizovana.”

6. Perite sudove dok pripremate obroke.

Autorka Čelsi Morhman uspeva da rasprema kuhinju dok kuva: “Dok čekam nešto da se ispeče u rerni, paralelno perem suđe. Trudim se da još prije večere operem svo suđe, a da poslije objeda stavim samo tanjire u mašinu”.

7. Brišite umivaonik.

Domaćica i blogerka Trejsi Hatčerson pored lavaboa drži kutiju sa vlažnim maramicama. “Poslije upotrebe, samo prebrišem lavabo i uvijek djeluje glanc čist.”

8. Odjeću treba sortirati svakog dana.

Prije nego što odete u krevet ostavite prljavu odjeću u korpu za veš, a čistu ostavite u ormar, a ne na stolicama”, savjetuje blogerka Debora Janson.

9. Provjetrite stan.

“Kad je minus napolju, bar na par minuta ostavite otvorene balkonske prozore. Pomaže da se stan ili kuća brzo izvjetre, kao i da uđe svjež i čist vazduh”, kaže Šeri Petersik autorka knjige ”Dom koji volimo i u kojem živimo”.

10. Zatvorite vrata neurednih prostorija.

Na svom blogu, Dženi Oliver piše da kuća sa tri dječije sobe nikad neće biti superčista niti superorganizovana. “ Ako je ostali dio stana uredan, jednostavno zatvorite vrata dječijih soba”, kaže ona.

Izvor: lepaisrecna.rs

Vaš komentar na članak: