08/01/2014 | Korisni savjeti | Komentari

VAŽNA PRAVILA: Kako odabrati pravu boju za dom

odabir-boje-za-domBoje imaju jak utjecaj na naše misli, osjećaje, motivaciju, pa čak i apetit, pokazala su brojna istraživanja. Stoga ništa nije tako osobno i izazovno kao odabir boja za dom. Osim što će puno otkriti o vašem stilu i osobnosti, unijet će živost ili će pak prostoru dati retro, hladni, elegantni ili kakav god stil želite

Kako ne biste pogriješili pri odabiru i kombinaciji boja, donosimo vam mini-vodič na što trebate posebno obratiti pozornost kako biste postigli učinak koji želite.

Odabir boja

Prije bilo koje kupnje uzmite paletu boja i dobro ju proučite. Postoje primarne, sekundarne i tercijarne boje. Primarne su čiste boje: crvena, žuta i plava. Sekundarne su narančasta, zelena i ljubičasta. Te boje nastaju kada pomiješate jednake dijelove dvije osnovne boje u kombinaciji. Npr. pomiješate li jednake dijelove žute i plave, dobit ćete zelenu. Tercijarne boje su mješavina boja, a različitim kombiniranjem primarnih i sekundarnih stvaraju se različite nijanse. Bijela i crna obično se dodaju kako bi posvijetlile ili potamnile koji ton.

Četiri vrste shema boje

Monokromatska shema koristi tonove iste boje s dodatkom bijele ili crne, stvarajući paletu nijansi. Recimo dodate li u plavu bijelu boju, dobit ćete svjetliju verziju, a ukoliko dodate crnu, dobit ćete tamniju nijansu, ali sve će biti protkane hladnim tonom.

Analogna shema koristi boje koje su jedna do druge smještene na kotaču palete boja. Na primjer žuta se može koristiti sa zelenom i narančastom, a plava sa zelenom i ljubičastom. Ovakva kombinacija stvorit će šarene, ali umirujuće palete.

Kontrastna shema Ovakav način kombiniranja boja malo je dramatičniji i dodat će energiju u vaš dom. U ovoj kombinaciji boja možete koristiti žutu i narančastu, zelenu i plavu, crvenu i ljubičastu.

Komplementarne boje Za još dramatičniji look birajte kombinaciju komplementarnih boja poput plave i narančaste, a postići ćete energičan i zbilja efektan izgled.

Tonovi boja

Obojite mali dio zida bojom koju ste odabrali i usporedite ju s namještajem i provjerite ima li ta nijansa odnosno ton željeni učinak. Kad boju nanesete na zid pogledajte cjelinu, odnosno ostale prostorije i kako se boja uklapa i povezuje li prostor. Za spavaće sobe uvijek je bolje birati smirujuće tonove, a u dnevnom boravku možete slobodno koristiti energičnu kontrastnu shemu.

Osvjetljenje je također važan dio dekoracije doma i nikako ga ne smijete previdjeti. Svjetlo utječe na boju, mijenjajući je konstantno tijekom cijelog dana. Najbolje je vidjeti kako boja izgleda u najsvjetlijem dijelu dana, a prema noći će ionako biti umjerenija. No svakako pripazite koliko će i hoće li tamnije boje prostoriju noći ‘zagušiti’.

Želite boje, ali još niste spremni obojiti zidove

Sviđa vam se ideja boja u domu, ali niste još spremni na velike zahvate. Ima još mnogo načina za unijeti toplinu u dom. Zidove obojite u bež, boju pijeska ili slonovače, a poigrajte se lampama, namještajem, jastucima, cvijećem. Prije početka bojenja svakako na zid nanesite nekoliko nijansi boje koju želite. Kad su sve nijanse jedna do druge na zidu najbolje ćete se odlučiti za onu koja vam odgovara. Neki stručnjaci preporučuju da bi stropove, hodnike i zidove koji povezuju prostorije trebalo obojiti neutralno kako bi povezali prostor.

Još malo o bojama

Crvena i narančasta su optimistične, energične boje i idealne su za prostore koji su okrenuti sjeveru, blagovaonice i dnevne boravke te kuhinje.
Plava boja smanjuje stres i napetost, pa je pogodna za spavaonice.
Tamnije ljubičaste nijanse dobar su izbor za spavaće sobe, a svjetlije za poticanje dinamike.
Žuta boja potiče intelekt, komunikaciju i dobra je za sve prostorije, osim za spavaće sobe ukoliko volite intenzivni žuti ton.
Smeđa boja ima stabilizirajući efekt, ali u velikim količinama može djelovati sumorno. Crna je također elegantna i luksuzna u detaljima, no ukoliko je u prostoru ima previše, može djelovati depresivno.

Ipak, bez obzira na ove karakteristike, boje u detaljima i tragovima, prema osobnom izboru i željama, možete unijeti u bilo koju prostoriju u stanu. Pazite samo da ne pretjerate i da ne postignete kontraefekt.

Izvor: Tportal

Vaš komentar na članak: