07/01/2014 | Korisni savjeti | Komentari

TRIKOVI I GREŠKE: Kako svaki dom učiniti toplijim u osam poteza

uredjenje-doma-spavaca-soba

Umoru i lošem raspoloženju može pridonijeti i tmurno uređenje doma. Možda imate premalo prirodnog svjetla i tamne kutke, a da toga niste ni svjesni

Želite li osvježiti neku prostoriju u domu, možda je dovoljno maknuti pokoji tamniji komad namještaja ili prebojati zid. Freshome piše kako namaknuti više svjetlosti u životnom prostoru, što će odmah rezultirati toplijim i vedrijim domom.

1. Pronađite tamna mjesta i kutke

Živite li već neko vrijeme u svome domu, moguće je da ne zamjećujete tamnije dijelove jer ste se na njih navikli. Prošećite stanom i pogledajte koliko prirodnog svjetla u kojoj prostoriji imate. Moguće je da određena boja zida ili komad namještaja stvaraju sjenu ili daju tamniji odraz prostoriji. Takvi problemi mogu se riješiti novim bojanjem i zamjenom namještaja.

2. Kombinirajte boje

Čini li vam se da nedostaje osjećaja topline u vašem domu, miješajte neutralne boje s bijelom. Kombinirajte, primjerice, boju espressa, devine dlake, blijedo sivkastu ili boju hrđe s bijelom. One se odlično nadopunjuju s tamnim podovima, vratima i teškim drvenim namještajem.

3. Tamni stropovi

Tamni ili drveni stropovi mogu strašno potamniti svaku prostoriju, ali tome ćete lako doskočiti s malim ugradbenim lampama, odnosno halogenkama. Rasporedite ih tako da osvjetljavaju važne površine, poput radnog prostora, i za njih instalirajte poseban prekidač kako biste ih mogli kontrolirati po potrebi.

4. Tamne plohe kombinirajte sa svijetlima

Ako je vaš san tamna kuhinja, ne mora se raspršiti u strahu da će prostor biti mračniji. Bitno je samo da gornje površine budu u svijetlim tonovima. Kuhinja će zbog toga djelovati prozračnije, a vi ćete zadržati tamnu boju ormarića koju ste toliko željeli.

5. Rasvjeta u kuhinji

Imate li dojam da je u kuhinji tamnije nego što bi trebalo biti, dodajte lijepu viseću rasvjetu poput lampica u nizu koje će osvijetliti određeni dio prostora. To može biti radna površina ili mjesto za objed. U svakom slučaju neka to bude kutak u kojem provodite najviše vremena kako ne biste pokvarili vid.

6. Spavaća soba

Tamniji namještaj, boja zidova ili posteljina u spavaćoj sobi, nekima se čini kao pravo utočište, ali svjedeno je potrebno dati malo sjaja prostoriji. Dovoljno je ugraditi manju rasvjetu, primjerice ispod polica ili ormarića, pa ćete dobiti dovoljno svjetla da možete uživati i odmarati. Volite li čitati u krevetu, dobra rasvjeta iznad uzglavlja je obavezna.

7. Kontrasti u spavaćoj sobi

Bez obzira na to koliko volite tamne boje jer su vam privlačne i dramatične, potrebno je napraviti balans. Imate li tamne zidove, stavite, primjerice, svijetliji tepih i posteljinu. Spavaća soba je vjerojatno jedina prostorija u kojoj sve može biti po vašoj mjeri, ali previše mračnih tonova neće vas opuštati.

8. Gdje treba staviti tamne boje

Ne treba ih izbjegavati, ali treba znati izabrati najbolje površine. Birajte zidove do kojih dopire puno prirodnog svjetla ili su na njima prozori. U tom slučaju možete staviti jako tamne nijanse. Tako će prostorija dobiti sofisticirani i dramatičan izgled bez da gubite svjetlo.

Izvor: Tportal

Vaš komentar na članak: