19/10/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Svemoćna: Pojma nemate šta sve možete sa Koka Kolom

Davne 1886. američki apotekar Džon S. Pemberton napravio je čarobnu formulu za koka-kolu koja se od tada smatra jednim od najomiljenijih napitaka.

coca-cola

Ali ovo slatko gazirano piće ne samo da dobro gasi žeđ nego je i sjajan bapski lijek protiv glavobolje, kod povraćanja i gorušice (samo nekoliko gutljajčića!), a i savršeno sredstvo za čišćenje kuće. Zahvaljujući osnovnim sastojcima, fosfornim kiselinama, ima više namjena i u domaćinstvu.

OTPUŠAVANJE ODVODA

Ovaj problem svakome je poznat. Osim šećera, jedan od sastojaka koka-kole je i soda bikarbona. Riječ je o alkalnoj supstanci koja savršeno pomaže u čišćenju prostora u kojem živimo, ali i tijela i upotrebnih predmeta.

ČISTI SANITARIJE U KUPATILU

Mnoga sredstva za čišćenje toaleta su agresivna i bespotrebno oštećuju našu okolinu. Koka-kola rastvara kamenac i fleke od urina u WC šolji mnogo efikasnije od kupovnih hemijskih sredstava. Pomješajte je sa praškom za pecivo i sipajte rastvor u toalet, te u zavisnosti od stepena zaprljanosti ostavite da djeluje pola sata ili čak i preko noći. Na kraju četkom kratko izribajte i WC šolja će ponovo zablistati! Ali vodite računa: ovo sredstvo za čišćenje koje ste sami napravili mnogo pjeni, pa sastojke nemojte direktno miješati u toaletu.

ČISTI TIGANJE I LONCE

Zagorjelo jelo u tiganju ili šerpi često ne može da opere mašina za sudove. Ne preostaje vam ništa osim mukotrpnog ribanja žicom zagorjelog mjesta. Ali jedna mogućnost je bolja: čišćenje koka-kolom. Dno zagorjele posude potopite koka-kolom, posudu zatim nalijte i ostavite da tiho vri oko pola sata. Zatim isperite i još jednom operite.

SKIDA RĐU

Zarđale predmete preko noći prelijte koka-kolom. Rđa će omekšati i lakše ćete je ukloniti. Budući da ovaj popularni napitak prodire kroz rđu, zapekle zavrtnje prelijte kako biste ih lakše odvili.

OČISTITE PROZORE

Umjesto standardnih sredstava za čišćenje, koka-kolu možete iskoristiti da biste s prozorskih stakala uklonili prljavštinu i masnoću.

UKLONITE MRLJE SA ODJEĆE

Često se dešava da fleke od krvi ne nestanu odmah poslije prvog pranja. Ne brinite. Na fleku prospite malo kole i ostavite da je tkanina potpuno upije. Mrlja će promijeniti boju zbog uticaja sode, a pošto komad garderobe operete u veš-mašini, potpuno će nestati. Budite obazrivi kod osjetljivih materijala. Isprobajte zato na nekom ćošku ili neupadljivom mjestu sa nekoliko kapi – jednostavno da provjerite da li koka-kola oštećuje tkaninu.

UKLANJA LED SA AUTOMOBILA

Koka-kola će tokom ledenih zimskih dana odlediti i staklo na automobilu. Polijte ga popularnom kolom i posle samo nekoliko minuta uklolonite led.

UKLONITE MAHOVINU

Mahovina s travnjaka će nestati zahvaljujući ovom piću. Za razliku od hemijskih preparata, koka-kola nije otrovna i posle tretiranja mahovina će sporije rasti. Prelijte potrebne djelove njome i nemojte da brinete ako se prelije po kamenu ili pločicama, boja nije toliko jaka i neće ih ofarbati!

Izvor: lisa.rs

Vaš komentar na članak: