12/04/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Svaka kuća treba da ima ovu raskošnu biljku: ŠTITI TIJELO I DUŠU, ČUVA DOM OD ZLA

Božur je raskošan mirisni cvijet koji od davnina krasi vrtove. Uz božur se vezuju raznovrsna vjerovanja i simbolika. Porijeklo simbolike božura dolazi sa Istoka gdje zbog svog gordog držanja i crvene boje, boje života, ljepote, bogatstva i sjedinjenja, ovaj cvijet simboliše čast i bogatstvo.

bozur-cvijet

Ime božura potiče od kineske reči sho yu, što znači najljepši. Božur je u Kini simbol bogatstva, ljepote i časti, vjerovatno zbog njegove crvene boje, i zajedno sa cvijetom šljive tradicionalni simbol Kine.

Japan je prihvatio božur i vjerovanja slična kineskim. I u Kini, i u Japanu božur je simbol dobre sreće i mira, naročito kada se prikazuje u punom cvatu.

Božur simboliše lepotu i romantiku, srećan brak i dobru sreću. Buketi od božura se smatraju predznakom sreće kod ulaska u brak i zato su čest izbor za vjenčanja. Cvijet božura je često i 12. cvijet u svadbenom buketu.

Božur simboliše stidljivost. U viktorijansko doba smatralo se da se nestašne nimfe kriju u veličanstvenim laticama ovog cvijeta.

Božur je tradicionalni simbol Kine, Mongolije, ali i cvijet države Indijane. On je motiv i na poštanskim markama.

Predanje kaže da božur nigdje nije tako intenzivno crven, kao onaj koji cvjeta na Kosovu. Po srpskom predanju poslije bitke na Kosovu polju 28. juna 1389. godine počeli su da niču crveni kosovski božuri, koji su dobili vatreno crvenu boju od krvlju natopljene zemlje kosovskih junaka i raširili se po cijeloj Srbiji.

Kod Srba božur je vrlo često korišćen u ljubavnoj magiji, u onim strasnim trenucima u kojim djevojka žarko želi da osvoji srce mladića koji joj se dopao. Vjerovalo se da okačen korijen božura iznad kolijevke, čuva novorođenče od urokljivih pogleda.

Božur se smatra biljkom koja štiti tijelo, duh i dušu, privlači sreću i pomaže u odbijanju negativne energije i razbijanju kletvi. Zato se često sadio u vrtu da bi čuvao dom od zla, a njegovo sjeme i koren su korišćeni kao zaštita.

U Feng šuiju božur se odavno koristi kao melem za ljubav i romantiku, a njegov simbol se često smatra metaforom za žensku ljepotu. Slika božura ne preporučuje se u spavaćoj sobi starijih parova, zbog mogućih avantura sa mlađim ženama.

U kozmetičkoj industriji božur se najčešće koristi kao esencija parfema. Parfemi koji sadrže esenciju cvjetova božura podvlače ženstvenost dame. Vjeruje se da su dame kojima se dopadaju ovi parfemi, vjerovatno ponekad tvrdoglave.

Božuri su načelno podjeljeni u dvije velike glavne grupe – grmoliki i zeljasti. Sade se duboko, kako se tokom ljetnjih vrućina ne bi osušili.

Vole mediteransku i umjerenu klimu, i djelimičan hlad. Idealno tlo je lagana i mekana zemlja, bogata hranjivim materijama. Prije sadnje tlo treba obogatiti kompostom. Grmovima je potrebno puno prostora, pa ako se sadi nekoliko grmova zajedno, preporučeni razmak je između 75 i 90 cm.

Božur je cvijet koji ne prolazi neopaženo. Njegove dimenzije, u kombinaciji s laticama poput svile svile ili baršuna, osvajaju svaki pogled.

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: