16/09/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Super trik za sive zavjese: Uz jednu stvar opet će biti bijele!

Sigurno ste pokušali s mnogobrojnim sredstvima povratiti prvotnu bjelinu vašim zavjesama. Ali sunčevo zračenje, kuhanje ili eventualno pušenje u kući faktori su koji utječu na “sivljenje”, a standardni deterdženti ne pomažu. No postoji jednostavan trik s kojim će vaše zavjese opet zasjati snježno-bijelom bojom.

bijele-zavjese (1)

Dovoljan vam je samo ocat, i to bijeli alkoholni. U perilicu zajedno sa zavjesama, u bubanj, stavite pola šalice bijelog alkoholnog octa, a gore odjeljak standardni deterdžent koji koristite i inače. Izaći će posve bijele. Na isti način možete izbijeliti i posivljele ručnike, posteljinu ili stolnjake.

Ne brinite se za miris, on će tijekom pranja posve nestati, piše Good Housekeeping. Osim toga, ocat je i prirodni omekšivač koji će vaše rublje dodatno omekšati.

Postupak za izbjeljivanje zavjesa, ručnika, posteljine:

1. S rubljem u bubanj perilice stavite i pola šalice bijelog alkoholnog octa.

2. Operite rublje koristeći isti deterdžent kao i inače.

3. Nakon pranja izvjesite zavjese da se osuše.

bijele-zavjese (2)

Donosimo i 15 trikova s octom koji će vam olakšati život:

Dezinficira bočice za bebe i uklanja kamenac Bočice za bebe možete prati u toploj vodi pomiješanoj s malo octa te potom isprati u vrućoj vodi. To će biti dovoljno da ih dezinficirate. No kada ih prokuhavate, osobito ako živite u području tvrde vode, u vodu obavezno dodajte ocat. Bočice će biti sjajne i čiste, a kamenca neće biti. Poslije je samo još jednom isperite.

Prije ličenja Prije farbanja zidova obrišite vrata, zidove i namještaj krpicom namočenoj u malo octa. To će pomoći da skinete ostatke stare boje, ali i da lakše čistite namještaj poslije bojanja.

Osvježite i odčepite odvod Ulijte šalicu sode bikarbone u odvod, dodajte šalicu octa. Pustite da se zapjeni te izlijte dvije čaše vruće vode u to.

Uklanja ptičji izmet Našpricajte površinu uprljanu izmetom s octom, pustite minutu da odstoji i samo prebrišite.

Za marinadu Malo octa u marinadi omekšat će i najtvrđe komade mesa.

Uklanja crvenilo Namočite blazinicu ili vaticu u mješavini octa i vode te natapkajte upaljena mjesta na licu. Vrlo brzo vidjet ćete rezultate.

Smiruje crvenilo na bebinoj guzi Dodajte par žlica octa u vodu u kojoj kupate bebu. To će smiriti crvenilo.

Čisti naočale – I najgore mrlje na naočalama, ocat će ukloniti.

Čisti četkice za zube Stavite četkice na par sati u ocat i dobro isperite pod toplom vodom. Tako ćete ih očistiti i dezinficirati.

Uklanja smrad s ruku od hrane Miris češnjaka, ribe ili mesa možete ukloniti tako da operete ruke sa sapunom i vodom, potom isperete s malo bijelog octa te na kraju još jednom isperete s mlakom vodom.

Uklanja etikete Našpricajte ocat na ljepljivu etiketu i skinite je prstom.

Čisti mikrovalnu pećnicu Stavite u staklenu čašu 1/4 octa i 3/4 vode. Okrenite na visoku temperaturu na pet minuta i potom samo očistite krpom.

Čisti WC školjku Dodajte ocat u školjku, pustite da stoji pet minuta i očistite s toaletnom četkom.

Osvježava smrdljive tenisice Namočite uloške u ocat i toplu vodu na par sati. Ostavite da se osuši.

Uništava korov Koristite nerazrijeđeni bijeli ocat i pošpricajte korov kako bi se sasušio.

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: