01/11/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Stepenište u keramici: Kako pločicama obložiti gazišta

Sigurno ste na primjetili da metalne lajsne na gazištima standardnih stepenica u novogradnji i ne izgledaju baš najljepše. Međutim, rješenje postoji a za taj postupak biće vam potrebne specijalna mašina!

Foto: Gradnja.rs

Foto: Gradnja.rs

Firme koje se bave uslužnim sječenjem keramike mogu da izvedu gotova gazišta od običnih podnih pločica. Keramika se siječe na utvrđenu mjeru gazišta, a potom se geruje, odnosno, ivica se obara pod uglom od 45 stepeni. Nakon toga, gerovane ivice gazišta, čela i vrha gazišta se sklapaju i lijepe posebnim ljepkom. Tako se dobija gotovo gazište koje se postavlja na licu mjesta.

Foto: Gradnja.rs

Foto: Gradnja.rs

Debljina gazišta ne bi trebala da bude uža od 3,5 cm, a vrh gazišta je minimum 3 cm isturen od čela stepenika. Kako bi ivica stepenika bila čvršća i manje osjetljiva na krzanje, ćoškovi gazišta su blago oboreni.

Foto: Gradnja.rs

Foto: Gradnja.rs

Cijena gerovanja stepenika

Usluga pravljenja gotovih gazišta od keramike se kreće oko 27 eura po metru gazišta što znači da je za prosječnih 15 stepenika širine 120 cm potrebno nešto manje od 500 eura. Na ovu cijenu, naravno, treba dodati i iznos za nabavku keramike.

Foto: Gradnja.rs

Foto: Gradnja.rs

Povećan škart

Za oblaganje stepenica i pravljenje gazišta predlaže se granitna keramika, to jest, materijal koji je jednak po cijeloj svojoj debljini. Upravo zato, porcelanska keramika se ne proporučuje za ovu vrstu posla.

Takođe, prilikom sječenja gazišta i prilikom rukovanja, moguće je da će doći do oštećenja pojedinih komada pa je zbog škarta potrebno obezbjediti veću količinu pločica.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: