19/09/2017 | Korisni savjeti | Komentari

SAVJETI KOJE MORATE DA ZNATE NAPAMET: Ovo su greške koje NE SMIJETE da uradite kad vam NESTANE STRUJA!

Nestanak električne energije u domu može nas iznenaditi i poremijetiti nam rutinu, ali i primorati da pribjegnemo nekim privremenim rješenjima dok se struja ne vrati. Međutim, često pravimo i greške koje mogu da ugroze našu sigurnost.

nema-struje

Zbog bezbjednosti – kako vas tako i vaših ukućana – ali i da biste spriječili mogućnost štete te si olakšali dok se struja ne vrati, kada u vašoj kući nestane struje nikada nemojte…

… koristiti svijeće

Paljenje svijeća kada nestane struje čini se kao klasično rješenje, ali to nikako nije najsigurnija opcija. Djeca ili kućni ljubimci lako mogu da sruše svijeću i nikada ne biste smjeli da je ostavite bez nadzora kada idete iz sobe u sobu. Pripazite i kada rukujete s svijećnjacima koji mogu postati vrlo vrući ako ostavite da svijeća gori predugo.

Umjesto svijeća, bolje rješenje biće da na određena mjesta u stanu gdje vam je svijetlo najpotrebnije stavite baterijske lampe i da povremeno provjeravate da li rade.

… ostaviti veće kućne aparate uključene u struju

Čim nestane električne energije, isključite iz struje sve veće aparate u domu, poput televizora, računara i sličnih aparata, a manje samo možete isključiti, poput lampi i radija. To je bitno uraditi jer ako svi aparati ostanu uključeni, kada se struja vrati može doći do strujnog udara koji će spržiti elektronske naprave ili preopteretiti strujno kolo.

… prečesto otvarati frižider ili zamrzivač

Ukoliko tokom nestanka struje ne otvarate frižider ili zamrzivač, hladan vazduh će ostati unutra i spriječiti da se namirnice pokvare. Šta više, neotvoren frižider može da održava odgovarajuću temperaturu bar četiri sata, a u dobrom frizu namirnice mogu da budu sigurne i do dva dana.

Ako do nestanka struje dođe kada je napolju vruće, preporučuje se da stavite prekrivač na frižider i zamrzivač koji će poslužiti kao dodatni sloj izolacije.

… dopustiti da se slavine previše ohlade

Ako struja nestane tokom zime, postoji opasnost da se voda u slavinama zamrzne što može dovesti do pucanja slavina. Dok su slavine u novijim i renoviranim kućama vrlo vjerovatno pravilno izolovane, u starijim kućama dobro je provjeriti slavine u podrumu, garaži kao i spoljnji vodovod i ako su slavine neizolovane umotajte ih u izolacijsku pjenu, stare prekrivače ili peškire i ostavite da voda lagano curi kako biste smanjili rizik od smrzavanja.

… koristiti svu vodu odjednom

Kod dužeg nestanka struje, toplu vodu treba trošiti umjereno jer može doći do njenog nestanka. Da u vašoj kući ne bi nestalo vode, budite štedljiviji s vodom kada se tuširate i puštate vodu u WC-u.

… pretjerano koristiti mobilni telefon

Da biste skratili dosadu dok nema struje, možda ćete i posegnuti za mobilnim da surfujete internetom ili igrate igricu, ali pripazite da ne pretjerate i da vam se ne potroši baterija. U ovakvoj situaciji svakako je dobro da uz sebe imate telefon s punom baterijom u slučaju da morate da obavite hitan poziv. Kako biste dodatno sačuvali bateriju, isključite sve aplikacije koje trenutno ne koristite.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: