12/11/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Privucite mir i prosperitet u svoj dom: Evo kako treba da uredite svoje dvorište

Uređenje životne sredine po pravilima feng šuija donosi napredak, zdravlje, sreću, a uređene bašte privlače pozitivnu ‘či’ energiju.

Foto ilustracija: Pixabay

Foto ilustracija: Pixabay

Feng šui se može primjeniti na dva načina: prvi se zasniva na reljefu terena, drugi na stranama svijeta.

Zajedničko za oba tumačenja je to što svoje filozofije zasnivaju na komplementarnosti i međusobnom prožimanju jin i jang energija i na teoriji pet osnovnih elemenata koji su međusobno povezani u produktivnim i destruktivnim fazama.

Jin energiju posjeduju voda, ravno tlo, vlažna zemlja, ili hladovina, a jang biljke koje rastu, cvijeće veselih boja, osunčane površine, brežuljci. Idealan vrt po feng šuiju sadrži svih pet elemenata: vodu u vidu malog jezerceta, ribnjaka, vodoskoka, metal u vidu srebrnog kipa, drvo u vidu drveća i grmlja, vatru zastupljenu kroz biljke, cvijeće i plodove narandžaste ili crvene boje i roštilj. Zemlja je predstavljena lijepim glinenim saksijama i figuricama od gline.

Osnovna pravila kako rasporediti elemente prema stranama svijeta su da stražnja strana kuće mora da bude zaštićena prirodnim, ili vještačkim uzvišenjem gdje treba zasaditi stabla, ili ukrasnu ogradu. Stabla treba da imaju što razgranatije krošnje, a putevi do kuće kroz baštu bi trebalo da budu krivudavi, jer to sprječava ubrzano kretanje „či“ energije.

Puteljci ne smiju da presjecaju glavni put pod pravilnim uglom i nije dobro posaditi drvo nasuprot ulaza, jer to sprječava ulazak pozitivne energije u dom.

Sjever simboliše kreativnost, lično napredovanje, nove ideje, inspiraciju, prosperitet, karijeru, muziku, umjetnost, bogatstvo, a njegov element je voda. Dobro je mjesto za mala jezera, barice, kao i za čuvanje metalnih alatki. Boje sjeverne strane su mornarsko plava i crna.

Narcisi simbolizuju velikodušnost, slobodoumlje, kreativnost. Ljiljani predstavljaju zlato i donose bogatstvo, a bršljan otklanja negativnu energiju. Pustite ga da obavije vašu kuću. Idealno nisko rastinje za vaš vrt su žalfija, ruzmarin, stabla hrasta, gloga, kestena, lipe, a od voćki smokva, divlja trešnja, dunja i šljiva.Istok simboliše novi život, rast, ponovno rađanje i podmlađivanje, harmoničnost, zdravlje, porodičan život, ishranu i izliječenje.

Element istoka je drvo i to je dobra pozicija za sadnju voća i drveća, ukrasnih trava, ljekovitog bilja. Dobro je mjesto i za dječije igralište.

Zapad simboliše djecu, kreativnost, žetvu, druženje i zabavljanje. Element zapada je metal, a zapadni dio bašte je dobro mjesto za zabavljanje i okupljanje, sunčanje i za ozdravljenje. Tu treba izbjegavati elemente vatre: roštilj, crveno cvijeće, piramidalne oblike…

Jug simboliše prilike, snove, težnje, nagrade, slavu, dostignuća, sreću, dug život i veselje. Element je vatra, a ta strana je dobro mjesto za roštilj, drveće, crveno i narandžasto cvijeće. Izbjegavajte postavljanje elementa vode.

Jugoistok simboliše komunikativnost, materijalno posjedovanje. Dobro mjesto za izlaganje zelenih biljaka i cvijeća. Izbjegavajte držanje metalnih elemenata.

Jugozapad simboliše brak, romansu, materinstvo, ljubav, prijateljstvo, partnerstvo. Element jugozapada je zemlja i to je dobro mjesto za sjedenje i odmor, večeru u dvoje, timske sportove. Izbjegavajte drvene elemente i zelenu boju.

Sjeverozapad simboliše zanat, trgovinu, spoljne interese, putovanja u inostranstvo, očinstvo, mentorstvo, dobročinstvo, pomoć ljudima. Element severozapada je metal i to je dobro mesto za postavljanje metalnih statua anđela, životinja, ptica, vetrokaza, zvončića…

Sjeveroistok simboliše znanje, mudrost, meditaciju, čitanje, duhovno i intelektualno napredovanje, prirodu. Dobar je za postavljanje kamenih skulptura i kipova, kamenih ploča za put. U ovom dijelu nije dobro držati biljke i drveće.

Jasmin treba posaditi oko prilaznih staza, jer privlači pozitivnu energiju, dok će klematis u sjevernom dijelu unaprijediti karijeru, a na jugoistoku uticati povoljno na novčane prilike. Božur, simbol bogatstva, časti, ljubavi i ženske ljepote, treba posaditi u jugozapadnom dijelu, hrizanteme u istočnom dijelu vrta (žute u zapadnom ili sjeverozapadnom dijelu).

Bijelu magnoliju je dobro zasaditi ispred kuće jer je simbol dobrog ukusa i ljupkosti, a zasađena iza kuće donosi veliko bogatstvo.

Bambus zasađen ispred, iza i istočno od kuće simbolizuje dugovječnost, izdržljivost, elastičnost i dobro zdravlje. Drvo bora zasađeno bočno, ili iza kuće simbolizuje dugovječnost, prijateljstvo, vijernost. Breskvino drvo besmrtnost, a jabuka mir i prosperitet. Narandžino i limunovo drvo simbolizuju zlato, sreću i dobar život.

Izvor: novosti.rs

Vaš komentar na članak: