01/10/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Praktična domaćica: 7 stvari u domu koje je dovoljno očistiti jednom godišnje!

Ako imate osjećaj da čim sredite dom morate sve ispočetka, voljećete ovu listu jer sve na njoj možete čistiti samo jednom godišnje. Otkrijte kojih je to 7 mjesta u domu dovoljno čistiti jednom u 365 dana.

ciscenje-doma

1. Dubinski očistiti tapacirani namještaj

Pojavi li se mrlja na tapaciranom namještaju možete je sami ukloniti, ali godišnje čišćenje možda je bolje prepustiti profesionalnim službama za čišćenje koje imaju adekvatnu opremu potrebnu za čišćenje tapaciranog namještaja.

2. Dubinski očistiti tepih

Dubinsko čišćenje tepiha podrazumijeva pranje tepiha sredstvom koje će ukloniti sve nečistoće i njega i učiniti da opet izgleda kao nov. Tepih možete odnijeti i na profesionalno čišćenje. Dubinsko čišćenje tepiha preporučuje se svakih 12 do 18 mjeseci.

3. Usisati ili obrisati prašinu oko ventilacionih otvora

To se odnosi na ventilacione otvore klima uređaja, kupatilske ventilacione otvore i slično. Kod usisavanja ventilacionih otvora preporučuje se upotreba četke s čekinjama kojom pređite po lajsnama kako biste spriječili da vam kroz ventilacioni otvor u dom ulazi prašina.

4. Obrisati spoljni namještaj

Spoljni namještaj najbolje je očistiti tokom proljeća, kada dvorište ili terasu uređujete za tople mjesece koji dolaze. Malu količinu deterdženta za suđe pomješajte u toploj vodi, te prebrišite sto i stolice. Isperite namještaj baštenskim crijevom.

5. Dubinski očistite mašinu za sušenje veša

Sklonite cijev sa kojom je spojena sušilica te usisivačem temeljno prođite unutar, oko i ispod mašine za sušenje veša te što dublje možete ući sa svakog kraja cijevi sa unutrašnje i spoljne strane kuće. Kako biste sebi olakšali posao možete kupiti duge četke za čišćenje.

6. Pročistite tavan

Mnogima ove prostorije služe za odlaganje stvari koje nam višu nisu potrebne, ali mislimo da bi nam jednom ipak opet mogle zatrebati. Ili stvari koje nemate nigdje drugdje da ostavite. Zato je dobro da jednom godišnje pregledate šta se sve tamo nalazi i riješite se stvari koje vam više sigurno neće trebati.

7. Pročistiti garažu i podrum

Garaže i podrumi mnogima služe za odlaganje stvari koje nemate više gdje da držite pa jednom godišnje izdvojite vrijeme kako biste vidjeli šta se sve nakupilo i riješili se stvari koje vam više ne trebaju.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: