24/07/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Ovo nikako ne smijete da jedete prije nego što skočite u rijeku, more, bazen ili jezero!

Tokom velikih vrućina ljudi, uglavnom, prave greške kada su hrana i piće u pitanju, jer ono što vam trenutno prija ne znači i da je dobro da konzumirate. Ista situacija je i sa plivanjem. Postoje namirnice koje morate da izbjegnete, ako ne želite da imate probleme u vodi.

Foto: AP

Foto: AP

Iako ne postoji generalno pravilo koje važi za sve ljude kad su u pitanju obroci prije plivanja, neke stvari su prilično jasne. Nije baš pametno da jedete neposredno prije plivanja, a ako već morate nešto da pregrizete, nije loše da to bude ono što će vam dati energiju za predstojeću aktivnost, ali pritom neće izazvati želudačne probleme, prenosi T portal.

Ono što ni slučajno ne smijete da stavite usta prije ulaska u vodu su sljedeće namirnice.

Ljuta hrana

S obzirom na to da će vam tijelo tokom plivanja uglavnom biti u horizontalnom položaju tokom, nemojte prije toga da jedete ljutu hranu, jer lako može da vam se dogodi gorušica. Jednostavno se prije plivanja klonite ljutih sosova i hrane.

Voćni sokovi i gazirana pića

Pošto se ljeti brže dehidrira, izgubljenu tečnost ne bi trebalo da nadoknađujete gaziranim pićima i voćnim sokovima, jer mogu da prouzrokuju nadutost i grčeve, što je krajnje nepoželjno tokom plivanja.

Alkohol

Alkohol je definitivno na listi stvari koje ne bi trebalo da pijete prije plivanja. Alkohol dehidrira tijelo, umanjuje uračunljivost i opterećuje jetru.

Pasulj

Mahunarke, poput pasulja i sočiva, imaju puno vlakana koja su prilično dobra za zdravlje, ali nisu idealna za plivanje. Te namirnice često mogu da izazovu zatvor, nadutost i grčeve.

Kafa

Kafa će vam nesumnjivo dati energiju potrebnu za plivanje, ali će, takođe, da izazove dehidraciju, proliv i mučninu.

Celer

Celer može da izazove osjetljivost na sunčeve zrake i opštu kožnu iritaciju. Celer je, pored kikirikija, među namirnicama koje izazivaju najjače alergijske reakcije. Čak ni kuvanje ne pomaže.

Sladoled

Zbog mliječne masti, sladoled nije idealna hrana prije plivanja. Mliječni proizvodi kod mnogih ljudi izazivaju mučninu i stomačne probleme.

Izvor: tportal.hr

Vaš komentar na članak: