09/04/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Ovo je biljka od koje će komarci bježati kao đavo od krsta! A ima je svuda oko nas (FOTO)

Sigurno ste nekad vidjeli ovu biljku, a niste imali pojma da je to ‘streptomicin’ za komarce, ali i za druge insekte…

Foto: Wikimedia/KENPEI

Foto: Wikimedia/KENPEI

Da li ste nekad čuli za BUHAČ? Postoje različite varijante ove biljke, kao što su kavkaski, jermenski, persijski, ali na ovim prostorima je najpoznatiji dalmatinski buhač. Ono što ovu biljku izdvaja od svih ostalih, jeste njeno dejstvo na komarce, odnosno većinu insekata, koji od nje bježe kao đavo od krsta, što bi rekao naš narod.

Naime, ova biljka sadrži visoku koncentraciju prirodnog insekticida, piretrina, i koristi se za njegovu industrijsku proizvodnju. Insekticid je djelotvoran na oko 75 odsto svih poznatih insekata, ali je prilično nestabilan i na temperaturi od 10° do 25° C, razloži se za 72 sata. Ali, ako naiđete na svježu biljku, dovoljno je da se istrljate njom i djelovaće bolje od svakog autana.

Ova biljka uglavnom raste u primorskim predjelima, ali, budući da živimo na podneblju s dosta sunčanih sati godišnje, može da uspije i kod nas. Međutim, potrebno je potruditi se oko zasada svake godine, jer ni pčele nisu baš zainteresovane za buhač, kao ni većina drugih insekata, pa se teško prima i širi.

Inače, komarci ne vole ni kafu, nanu, bosiljak ili matičnjak. Mljevenu kafu možete da zapalite, poput spirale protiv komaraca, a ostale biljke možete da protrljate na gole dijelove kože. Međutim, nijedna od ovih biljaka ne može da se poredi s buhačem, kojeg komarci i drugi insekti zaista ne podnose.

Izvor: telegraf.rs

Vaš komentar na članak: