22/11/2017 | Korisni savjeti | Komentari

OVA STVORENJA NALAZE SE U SKORO SVAKOM DOMAĆINSTVU: Evo kako ih otjerati iz kuće

Srebrena ribica naziv je sićušnog insekta koji se može naći u skoro svakom domaćinstvu. Dužine od oko 1 centimetar, obično se skrivaju na vlažnim i tamnim mjestima, uglavnom kupatilima i kuhinjama, a prema izgled sugeriše drukčije, nisu opasni i ne nanose veliku štetu.

silverfish

Ako ih primijetite u kući, odmah trebate poduzeti mjere zaštite jer se razmnožavaju brzo. Ne vole pepermint i eukaliptus, pa je poželjno da povremeno koristite ova eterična ulja ili sredstva sa mirisom. Loviti ih možete gotovo kao i miševe – u velike tegle. Kako savjetuje Lifepressmagazin.com, uspite u njih malo zobenih pahuljica, pa ih samo stavite blizu knjiga ili u podrum, gdje se insekti okupljaju. Oni će ući u teglu, ali neće moći da izađu.

Mješavina šećera, brašna i boraksa može pomoći. Uzmite ¼ šolje šećera, ¼ šolje brašna i pola šolje boraksa. Sve pomješajte, pa pospite po mjestima gde se srebrne ribice kreću.

buba-srebrna-ribica (1)

Kao otrov za ove insekte može poslužiti mešavina pire krompira i alum ili stipse u prahu (obično ga možete naći u paketima prve pomoći). Od ove mješavine pravite kuglice, pa ih stavljate u podrum i kod odvoda, na mjesta gde se insekti pojavljuju.

Izvor: lifepressmagazin.com

Vaš komentar na članak: