Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Ova magična namirnica učiniće da vaše kuvalo izgleda KAO NOVO

Advertisement

Električna kuvala za vodu su postala naša svakodnevnica i najelegantniji način da brzo zagrijemo vodu do ključanja za čaj i instant kafe.

ketler

Ono što je potrebno svim našim kućnim aparatima jeste redovno održavajne i čišćenje. Kada je električno kuvalo za vodu u pitanju, ono što je za njega potrebno uraditi s vremena na vrijeme je – očistiti ga od kamenca.

Najlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta!

Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće.

Sirće nastaje oksidacijom alkohola koji se nalazi u svim tečnostima dobijenim fermentacijom, a njegova aktivna komponenta – sirćetna kiselina zaslužna je za njegove „čudesne” moći. Upotreba sirćeta je vrlo široka i to iz više razloga. Prije svega, ono ne zagađuje okolinu i može da zameni mnogobrojne otrovne i jake hemikalije. Zatim, sirće je tečnost vrlo pristupačne cijene i svako ga ima u kući.

Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac.

Ono što je potrebno da uradite je sljedeće:

U električno kuvalo za vodu nalite sirće tako da prekrije cijelo metalno dno i dospite bar za još jedan prst. Možete sipati i cijelu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni plastici ni metalnom dnu.

Ostavite da tako odstoji bar 15ak minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati.

Nakon ovoga, kuvalo dobro isperite vodim.

Postupak ponavljajte periodično (na svakih 10ak korišćenja) kako bi vam kuvalo što duže koristilo.

Savjeti

Sirće možete koristiti i za ukljanjanje kamenca i sa drugih površina.

Mrlje od kamenca na slavinama uklonićete ako ih uvijete u toalet-papir nakvašen sirćetom, preko slavina navučete plastičnu kesu i ostavite ih tako upakovane nekoliko sati. Zatim isperite.

Ako su vam se na odjeći pojavile fleke od znoja, lakše ćete ih ukloniti ako ih pokvasite mješavinom od jednog dijela sirćeta i pet dijelova vode, isperete, a zatim odjeću operete na uobičajen način.

Izvor: Superžena

loading...

Vaš komentar na članak: