26/11/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Održavanje doma: 10 pogrešaka kojima sami sebi otežavate čišćenje a da to i sami ne znate

Rijetko tko zaista uživa u čišćenju svoga doma, a kada još k tome shvatimo da sami sebi otežavamo posao, cijela stvar nam je još mrskija. Bez brige, kako biste bili brži i efikasniji u odrađivanju najčešćih kućanskih poslova donosimo vam deset pogrešaka koje najvjerojatnije činite, a koje možete lako popraviti već idući put kad se prihvatite krpe i usisavača!

Nemate razrađeni raspored čišćenja.

cišćenje-doma (1)

Umjesto da sve aktivnosti nagurate u isti dan i budete pod stresom jer ne stižete napraviti ništa drugo taj dan osim čišćenja, rasporedite zadatke kroz tjedan i odmah će vam biti lakše! Time ćete se rasteretiti, opustiti, ništa nećete zaboraviti odraditi, a kuća će vam blistati.

Niste čišćenje pretvorili u zabavnu aktivnost.

cišćenje-doma (2)

Čišćenje ne mora biti strašno dosadno. Umjesto da čistite u tišini, pustite si neku seriju koju ste već gledali kako vam ne bi previše odvlačila pozornost, pustite najdražu muziku za ples koja će vas brzim ritmom ubaciti u petu brzinu dok čistite ili si pustite neku edukativnu emisiju i učite nešto novo i zanimljivo dok čistite.

Koristite neučinkovite alate.

cišćenje-doma (3)

Iako su peruške nekada bile glavni alat za čišćenje prašine, moderne krpe od mikrofibre puno su učinkovitije rješenje jer zaista skupljaju prašinu, umjesto da ju dižu i razbacuju naokolo. Puno je takvih zastarjelih alata koje koristimo iz navike pa uložite u modernu zamjenu kako biste si olakšali i ubrzali proces čišćenja.

Zaboravljate prazniti spremnik usisavača.

cišćenje-doma (4)

Razmijenite vrećicu za usisavač jednom mjesečno (ili češće) i redovito praznite spremnik svog usisavača, najbolje odmah nakon svake uporabe. Tu i tamo prebrišite cijeli aparat, a važno je redovito čistiti i mijenjati filtere. Nemojte zaboraviti očistiti i četkice na nastavku za usisavanje jer se kosa lako omota oko četke i blokira njihov rad. Proučite napokon upute proizvođača vašeg usisavača i pratite ih kako bi vaš aparat što duže ostao u top formi.

Špricate svoj namještaj direktno umjesto posredno.

cišćenje-doma (5)

Čišćenje i premazivanje namještaja ne biste nikada trebali raditi špricajući sredstva direktno na površine zato što takvim pristupom riskirate nakupljanje kemikalija koje će privlačiti još više prašine i prljavštine. Umjesto toga sredstvo za čišćenje i laštenje nanesite na krpicu ili papirni ubrus te potom prebrišite sve površine.

Ne uzimate u obzir vremenske prilike.

cišćenje-doma (6)

Iako se čini kao da je lijep i sunčan dan idealan za pranje prozora, zapravo je bolje čekati oblake i sjenu. Voda i sredstvo za čišćenje koje se nanijeli na staklene površine puno će brže ispariti na direktnom suncu te ćete se morati gnjaviti s dosadnim tragovima na staklu i dodatno špricati vodom i deterdžentom kako biste sve temeljito očistili. Pranje u sjeni ili za vrijeme oblačnih dana biti će brže i jednostavnije.

Ne koristite ventilator u svojoj kupaonici.

cišćenje-doma (7)

Najlakši način kako skratiti vrijeme čišćenja kupaonice je uporaba ventilatora dok se tuširate i još 15 minuta nakon što završite. Ventilator će vam pomoći ukloniti suvišnu vlagu iz zraka u prostoriji koja bi inače doprinijela nastanku i rastu plijesni s kojom biste se kasnije morali pozabaviti. Ako ventilator u vašoj kupaonici ne izgleda baš najbolje vrijeme je da ga dobro očistite. Odvojite ga od zida ili stropa i dobro očistite pa tako u svega 15 minuta možete povećati njegovu efikasnost.

Ne koristite učinkovito svoje vrijeme.

cišćenje-doma (8)

Neovisno pospremate li nered ili vršite dubinsko čišćenje prostorije, uštedjet ćete puno vremena ako više stvari prenesete odjednom iz jedne prostorije u drugu. Usvojite praksu nošenja košare u koju ćete ubaciti prljavo rublje koje skupljate po stanu ili pak igračke razbacane naokolo te sve prenesite u pravo mjesto u jednom obilasku stana. Isto vrijedi i za deterdžente, krpe i slične potrepštine za čišćenje koje možete okupiti u jednoj kanti i nositi sa sobom kako čistite da ne morate svako malo natrag u spremište.

Ne sprječavate raznošenje prljavštine u startu.

cišćenje-doma (9)

Uvijek možete uštediti na čišćenju tako što ćete usvojiti dobre navike koje sprječavaju raznošenje i nakupljanje prljavštine već u samom startu. Dva jednostavna načina kako možete to postići jest uvođenje pravila “bez cipela u kući” i zatvaranjem prozora kada vas nema u stanu.

Nestrpljivi ste i ne dopustite sredstvima za čišćenje da djeluju.

cišćenje-doma (10)

Čišćenje može biti puno lakše i manje vas frustrirati ako prvo dopustite sredstvima za čišćenje da djeluju prije nego ih obrišete i isperete. Kada perete kadu pošpricajte površinu deterdžentom i posvetite se nekom drugom zadatku na 10 ili 15 minuta. Kada se vratite puno ćete lakše ukloniti nakupine sapuna ili čak plijesni koje su se uspjele u tih 15 minuta dobro natopiti i odvojiti od površine koju čistite.

Izvor: jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: