08/07/2017 | Korisni savjeti | Komentari

NEMOJTE DA SE ZARAZITE: Šta u kući morate redovno da ribate

Činjenica je da bakterije žive svuda u našoj kući, a neke mogu i opasno da naškode našem zdravlju. Zbog toga je veoma važno da kuću održavate čistom. Da, to znači da treba redovno da mijenjate peškire i posteljinu, ribate WC šolju, ali i operete frižider…

ciscenje

Toalet mora da blista

Kada neko pomene WC šolju svi pomislimo na ružan smrad i milion bakterija koje se tamo talože. Da, činjenica je da toalet nikad nije sterilno mjesto u našoj kući, ali nije i da ćete umrijeti ako ne ribate šolju poslije svakog korišćenja. Stručnjaci savjetuju da jednom dnevno dobro izribate WC šolju i prebrišete dasku dezinfekcionim sredstvom, dok sve ostale elemente u kupatilu treba detaljno očistiti barem jednom nedeljno.

Čista posteljina zdravlje čuva

Tokom spavanja se znojimo i na posteljini ostavljamo mrtve ćelije kože. Kako ne biste privukli neželjene bakterije, savjet je da posteljinu menjate jednom nedeljno. Stručnjaci ističu i da dušeci na kojima spavate nisu vječni, iako su vam i dalje udobni. Tvrde da novi dušek treba da kupite poslije devet godina.

Čist frižider je pola zdravlja

Kako vam se u frižideru ne bi taložile štetne bakterije, obavezno pokrivajte sve namirnice koje nisu termički obrađene. Redovno bacajte sve namirnice kojima je istekao rok, a na svaka tri mjeseca operite frižider.

Mobilni telefon leglo bakterija

Ko bi rekao da su mobilni telefoni prljaviji od WC šolje? Možda vam zvuči nemoguće, ali zaista je tako. Razmislite, spuštate mobilni svuda, držite ga po džepovima i torbama, stalno dirate prljavim rukama, a potom ga prislanjate na lice… Kako ne biste mučili muku sa osipom i bubuljicama na obrazu, savjet je da nekoliko puta nedeljno prebrišete vaš telefon vlažnim maramicama koje su za to namjenjene.

Donji veš uvijek mora biti čist

I vrapci na grani znaju da gaće treba da mijenjate svakodnevno, ali žene baš nisu sigurne kada je pravo vrijeme da operu brushalter! Odgovor je – nakon tri nošenja!

Redovno mijenjajte sunđere

Sunđer kojim perete sudove pravo je leglo bakterija. Zato, nemojte čekati da se raspadne da biste ga bacili, već ga promijenite barem jednom nedeljno, ili, ako perete mnogo sudova i češće. Što se tiče kuhinjskih krpa, pa, iako vam djeluje čisto trebalo bi da je prokuvate već nakon tri do četiri dana.

Opasne četkice za zube

Četkice za zube su takođe pravo leglo bakterija. Pogotovo ukoliko ih držite u čaši nepokrivene i na njih pada prašina. Zato, dobro isperite četkicu i prije i poslije korišćenja, a novu uzmite na svaka dva do tri mjeseca.

Šminkom do zaraze

Na bočici kreme ne piše bez razloga rok trajanja, kao i to da treba da je bacite ukoliko stoji otvorena duže od 12 mjeseci. Poštujte to ukoliko ne želite da zaradite neku infekciju. Takođe, maskaru bacajte tri mjeseca nakon otvaranja, jer je podložna razvoju bakterija koje vam mogu inficirati oči. Karmini mogu da vam traju i do dvije godine, ali preventive radi uvijek “prebrišite” karmin prije nego što ga nanesete na usne. Jednostavno, protrljajte karmin na čistu ruku ili o čistu maramicu.

Sunđere i četkice koje koristite da nanesete šminku trebalo bi prati nakon svakog korišćenja, a mijenjati bar dva puta godišnje.

Izvor: alo.rs

Vaš komentar na članak: