12/05/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Nekoliko korisnih savjeta: Čišćenje i produžavanje trajnosti laminatu!

Čestitamo Vam na izboru laminatnog poda, napravili ste odličan izbor, jer je to pod koji se lako održava, dugotrajan je i otporan.

laminat

Da biste obezbjedili da Vaš laminatni pod ostane dugo u dobrom stanju i zadrži svoju vrijednost, potrebno je vrlo malo vremena i napora: temperatura od 18-25°C sa relativnom važnošću od 40-70% stvara osjećaj udobnosti i predstavlja zdravo okruženje.

Ovakvi uslovi su idealni i za laminatni pod, jer velika vlažnost izaziva bubrenje proizvoda od drveta. Smanjena vlažnost (koja može biti izazvana podnim grijanjem ili klima uređajima) u dejstvu sa visokim temperaturama može izazvati skupljanje laminata. U toku sezone grijanja preporučuje se upotreba ovlaživača vazduha.

Nemojte čistiti – spriječite

Svi znamo da se prljavština unosi spolja. Najbolji način čišćenja je zadržavanje prljavštine van kuće. Ali kako? Samo stavite veliki otirač na ulazna vrata. Još bolje je da imate dva otirača, pa dok jedan čistite, drugi koristite, i obrnuto.

Razmislite, spoljna prljavština može oštetiti skoro sve podne obloge, npr. pijesak djeluje kao brusni papir i izaziva ogrebotine na podu. Vaš laminatni pod će još duže ostati lijep ako stavite zaštitu na noge stolica, stolova i ostalog namještaja – lakše ćete pomjerati namještaj uz sprečavanje ogrebotina.

Još jedan savjet: koristite samo mekane točkiće na stolicama i namještaju. Stare tvrde i oštećene točkiće obavezno zamjenite.

Početno čišćenje

Prije upotrebe prvo uklonite sve ostatke drveta, prašine i prljavštine metlom ili usisivačem. Čišćenje čistom vodom nije uvijek i najbolje. Koristite sredstvo za čišćenje laminata prema uputstvu proizvođača. Dovoljno je da prebrišete površinu dobro ocijeđenom, tek vlažnom krpom.

Održavanje

Svaki pod je izložen habanju koje zavisi od kvaliteta poda i načina korišćenja. Vrijednost poda ćete zaštititi svakodnevnim održavanjem.

Vaš novi laminatni pod ima tvrdu, nepropusnu površinu na koju se ne lijepi prljavština i koja se lako čisti.

Usisivač za tvrde površine ili suho čišćenje krpom za prašinu je dobar način uklanjanja mekane prašine.

Praktičan savjet: Početni tretman sa sredstvima koji formiraju film na laminatnom podu nije neophodan. Ni pod kojim uslovima nemojte koristiti vosak ili sredstvo za poliranje! Ova sredstva neće prijanjati na nepropusnu površinu laminatnog poda, ne utiskujte ih da ne biste izazvali fleke.

Uporna prljavština

Fleke izazvane normalnim korišćenjem, pruge od obuće, tragovi olovaka i druga prljavština se mogu ukloniti.

– Mrlje od gume i đona obuće, prljavština sa ulice, bojice, krejoni na bazi ulja – suhim čišćenjem.

– Voće, mlijeko, pivo, vino, čaj, limunada – osušite odmah suhom krpom, ili odgovarajućim sredstvom za laminat, ukoliko se prljavština već osušila.

– Lak za nokte, krema za cipele, mastilo, maskara, ruž za usne, indigo, lak – čišćenjem sa krpom natopljenom acetonom, sirćetom, skidačem laka za nokte, koristite ih ipak oprezno sa vrlo malo sredstva i samo u predjelu fleke.

– Čokolada, ulje za kuhanje – odgovarajućim sredstvom za čišćenje laminata.

Važno: Izbjegavajte upotrebu čistača na paru.

Nisu potrebni nikakvi drugi tretmani.

Molimo Vas da NE šmirglate, lakirate, polirate ili voskirate: u protivnom možete uništiti površinu laminatnog poda. Površina je otporna na habanje, pa zbog toga ne preduzimajte nikakve druge tretmane.

Izvor: novi.ba

Vaš komentar na članak: