26/12/2018 | Korisni savjeti | Komentari

NEKA ZABLISTAJU: Vratite sjaj požutjelim kućnim aparatima!

Svako od nas, posebno žene, ne voli kada nam kućna bijela tehnika, dobije žućkastu boju.

sporet

Isto važi i za stare televizore i monitore, kućišta kompjutera, tastature… pogledate oko sebe, a sve ima neku žutu boju i nije vam jasno kako se to desilo kad redovno brišete prašinu.

Kako i zašto se desilo, nije bitno, važno je da postoji jedan stari trik ili recept, ko ga kako nazove, koji rješava ovaj problem.

Isključite uređaj iz struje, sklonite sve sa njega, ako je moguće pomjerite ga od zida, ili ako su u pitanju televizori i monitori, premjestite na sto na kom će te obaviti detaljnu operaciju čišćenja i izbjeljivanje.

Potrebno je uređaj ,prije procesa izbjeljivanja, obrisati od prašine. To možete uraditi praškom ili vlažnom krpom, potrudite se da obrišete sve dijelove prašine kako bi ste vidjeli na kojim mjestima ima najviše žutila.

Uzmite pumpicu u koju ste prethodno sipali sirće, može razblaženo u razmjeri 1:10, ili čisto, ako mislite da je previše žuto.

Poprskajte pumpicom cijeli uređaj, osim dijelova koji idu u struju, ili u slučaju tv i monitora, onaj dio gdje tečnost može ući u unutrašnjost aparata.

Uzmite čist sunđer i prebrišite uređaj, možete koristiti i onu zelenu stranu, ne bojite se da će izgrebati ili oštetiti, čak i ako su u pitanju aparati koji su ofarbani u ovu modernu inox boju.

Ostavite da djeluje 30 minuta, zatim vlažnim sunđerom obrišite uređaj, i odmah posušite pamučnom krpom.

Ukoliko niste zadovoljni postignutim rezultatima, postupak možete ponoviti odmah ,s tim što morate ostaviti da djeluje duže, ili razmisliti o alternativi, a to je da umjesto sirćeta koristite limun, isečen na pola, kojim ćete premazati cijeli uređaj, ili umjesto sirćeta, u pumpicu sipati izbeljivač, razblažen u razmjeri 1:10.

Izbjeljivač obavezno razblažite, da ne bi oštetili ruke, ili koristite rukavice.

Izvor: stvarukusa.rs

Vaš komentar na članak: