07/03/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Napravite prirodni osvježivač za tepih: Čisti i potpuno uklanja neugodne mirise!

Svaki tepih može postati izvor neugodnog mirisa koji se širi po cijeloj kući. Mrlje različitog porijekla emitiraju neugodne mirise koji postaju intenzivniji što je tepih prljaviji.

osvjezivac-za-tepih

Neugodan miris je nemoguće ukloniti samo koristeći usisavač, a komercijalna sredstva za čišćenje tepiha ostavljaju intenzivan sintetički miris, koji dugo ne može izvjetriti, a da ne govorimo kako su takva sredstva prepuna upitnih kemikalija, a pri tome nisu ni jeftina.

Srećom, postoje vrlo jednostavni i ne manje učinkoviti načini za uklanjanje nečistoća i neugodnih mirisa s tepiha, koje možete pripremiti sami i koji su – potpuno prirodni. Učinkovito uklanjaju neugodne mirise i istovremeno čiste i osvježavaju vaš tepih.

Prirodni osvježivač za tepih – verzija 1

Napravite smjesu od 1 čajne žlice cimeta, 1 čajne žlice samljevenog klinčića (karanfilića) , 3 jušne žlice sode bikarbone i 1 čajne žlice sušenog bilja (lavanda ili ružmarin).

Promiješajte sve sastojke i pospite po svom tepihu.

Nakon 15-20 minuta usisajte tepih.

Svježinu i lijep miris osjetit ćete u cijeloj kući.

Prirodni osvježivač za tepih – verzija 2

Promiješajte 1 času sode bikarbone sa 1 čašom kukuruznog škroba (gustin), dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja po vašem ukusu.

Promiješajte i pospite po tepihu.

Dobro usisajte nakon pola sata.

Sjaj, čistoća i svježina su zagarantirani.

Obična soda bikarbona odlično neutralizira sve vrste prljavštine, o čemu su se mnogi od vas uvjerili koristivši je za pravljenje sredstva za čišćenje namještaja od mebl štofa i sredstva za čišćenje mrlja s tepiha. Osim toga, ona je u stanju povratiti tepihu njegovu prvobitnu boju i značajno ga osvježiti.

Savjet za vlasnike kućnih ljubimaca

Pospite sodu bikarbonu po tepihu u većoj količini (300-500 gr) bez dodavanja vode, osobito na mjesta gdje životinje najčešće spavaju. Ostavite je preko noći, ili ako uvjeti dopuštaju, na duži period. Zatim temeljito usisajte tepih. U slučaju zadržavanja neugodnog mirisa, proceduru ponovite, koristeći veću količinu sode bikarbone.

Izvor: uspesnazena.com

Vaš komentar na članak: