12/01/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Korisni savjeti: Kako da najbolje očistite laminat

Laminat podovi su popularni u cijelom svijetu i cijenjeni zbog svoje fleksibilnosti i lakoće sa kojom se mogu instalirati.

laminat

Mnogi domovi opremljeni su laminatom. Postoji veliki izbor boja, pa se laminat lako uklapa u enterijere sa različitim stilom. Laminat je potrebno održavati suvim, a postoje stvari na koje treba da obratite pažnju ukoliko u domu imate laminat podove.

REDOVNO ČIŠĆENJE

Ključ za spriječavanje ogrebotina na laminatu jeste redovno čišćenje. Ovo je takođe veliki generalni savjet. Redovno brišite pod suvom krpom da uklonite svakodnevnu prljavštinu, a onda nećete morati da koristite jake hemikalije ili sredstva za čišćenje.

NE KORISTITE STANDARDNE ČETKE

Ovo možda zvuči kao pretjerivanje, ali krute četke sa oštrom dlakom mogu da oštete površinu laminata. Koristite suvu krpu za prašinu ili mekanu četku.

IZBJEGAVAJTE PROSIPANJE TEČNOSTI

Trebalo bi odmah očistiti tečnost sa laminata ukoliko dođe do prosipanja. Nemojte dozvoliti da tečnost ostane na podu duži vremenski period, jer može obojiti pod i oštetiti zaštitni sloj. Upijte višak tečnosti suvom krpom ili papirnim ubrusom i ne dozvolite da pod ostane vlažan.

ČIŠĆENJE TOPLOM VODOM

S vremena na vrijeme, laminati treba temeljno očistiti. Pošto je najblaže moguće sredstvo za čišćenja obična voda, koristite je. Čišćenje toplom vodom primenjujte jednom mjesečno ili kada primjetite da je područje blatnjavo ili prljavo.

OČISTITE LAMINAT SIRĆETOM

Ako vaš laminat izgleda prljavo i ima mrlje od blata ili ako izgleda izblijedilo, upotrijebite mješavinu vode i sirćeta. Nikada ne koristite sirće u svom čistom obliku, jer je suviše abrazivno. Mješavina vode i sirćeta će učiniti vaš pod sjajnim, a miris sirćeta će nestati za nekoliko minuta. Ako ne podnosite miris sirćeta možete dodati nekoliko kapi limuna, peperminta ili mirišljavo ulje u rastvoru.

OČISTITE LAMINAT ALKOHOLOM ILI ACETONOM

Za teže mrlje, kao što su mastilo, olovka ili lak za nokte možete koristiti alkohol. Takođe možete pokušati da napravite mješavinu alkohola i vode da ne biste oštetili drvo. Druga opcija je da koristite aceton na čistu bijelu tkaninu. Obrišite površinu da biste uklonili sve mrlje.

UKLONITE LJEPLJIVE FLEKE

U slučaju da primjetite mrlje izazvane voskom ili žvakaćom gumom koje se izuzetno teško skidaju, na pod nanesite led i nježno nožem otklonite mrlje. Pazite da ne ogrebete pod. Led se takođe može koristiti za uklanjanje žvake sa tepiha.

NIKADA NE KORISTITE MAŠINU ZA POLIRANJE

Brušenje ili poliranje nikada ne treba koristi na laminatu. Ova mašina će u potpunosti ošteti pod, a vi ćete biti primorani da ga zamijenite. Ove mašine se samo koriste za podove od tvrdog drveta.

NE KORISTITE ABRAZIVNA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Bilo koje vrste abrazivnih sredstava za čišćenje treba izbjegavati. Ova sredstva mogu izazvati trajno oštećenje laminata. Takođe, klonite se čelične četke koje mogu da ogrebu pod i ostave tragove.

OČISTITE LAMINAT BEBI ŠAMPONOM

Umjesto korišćenja deterdženta za sudove pokušajte čišćenje bebi šamponom. Ovaj šampon je veoma nježan i možete slobodno da ga koristiti za čišćenje laminata. Pomiješajte šampon i vodu sve dok ne stvorite mjehuriće, natopite sunđer ili krpu u rastvoru i uvjerite se da pod ostaje blago vlažan.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da na što lakši način održavate čistoću vaših podova.

Izvor: mojenterijer.rs

Vaš komentar na članak: