26/09/2017 | Korisni savjeti | Komentari

KAKO PRODATI STARU KUĆU

Prodaja svake kuće je izazov a prodaja stare je još veći. Sasvim je sigurno da ćete izgubiti na cijeni ako je kuća u lošem stanju. Dodatni problem predstavlja sužavanje broja zainteresovanih kupaca. Kako ćete jednom mladom bračnom paru objasniti da kuća ne zahtjeva gigantski posao oko održavanja?

stara_kuca_1

Sljedećih nekoliko savjeta pomoći će vam da za relativno malo novca kuću učinite privlačnijom i da joj podignete cijenu.

1. Jedna od najtežih odluka je koliko novca je potrebno i mudro uložiti u sanaciju. Sasvim je sigurno da niste u mogućnosti taj posao sami obaviti. Nekoliko je razloga a osnovni je da niste dovoljno stručni. Konsultujte se sa lokalnim majstorima, šta oni savjetuju i koliko ti radovi koštaju. Zamjena utičnica i prekidača, slavina, popravka fasade, bojenje zidova i stolarije, pražnjenje septičke jame nisu skupi poslovi a mogu značajno poboljšati izgled stare kuće. Eventualne garancije na obavljene poslove u pisanom obliku pomoći će da se potencijalni kupci osjećaju sigurnije.

2. Jedna mogućnost kod marketing svoje nekretnine kod nas nije dovoljno eksploatisana, a ona je posebno bitna kod prodaje starih kuća. Kontaktirajte arhitektonski studio, neka vam izrade plan renoviranja ili proširenja. Slika vrijedi hiljadu riječi, čemu trošiti riječi i objašnjavati kupcu šta može da uradi sa kućom kada mu to sve možete pokazati i to u 3D. Ako se potencijalnom kupcu sviđa lokacija, blizina škole, ambulante, vrtića… i još kada vidi šta sve može uraditi sa kućom, već ste pred zaključenjem dogovora.

Mali renovatorski projekti podići će cijenu stare kuće

Mali renovatorski projekti podići će cijenu stare kuće

3. Obezbjeđivanje sredstava za kupovinu kuće obaveza je kupca ali možete pomoći tako što ćete potražiti najpovoljnije ponude kredita za renoviranje. Pripremite analizu troškova renoviranja. Neka kupac zna kolika je okvirna cijena radova na renoviranju kuhinje, kupaonice, podova… Upoznajte kupca i sa podsticajima dostupnim u mjestu u kome je kuća. Podsticaj za povećanje energetske efikasnosti je odličan način da se za malo novca zamjeni stara stolarija i fasada.

4. Ako vam je kuća stara 40-50 godina sasvim sigurno ima manje prozore i prostorije su dosta mračne. Ako niste u mogućnosti promijeniti stolariju bar uklonite sve sa prozora što sprečava ulazak prirodne svjetlosti u prostor.

5. Mlađi kupci su posebno zainteresovani za lokaciju. U svom promotivnom materijalu, koji treba biti potkrijepljen slikama, navedite sve pogodnosti lokacije. Blizinu: škole, ambulante, javnog prevoza, sportskih terena, prodavnica… Nemojte izostaviti ništa što bi moglo da interesuje kupca.

6. Na kraju vam ostaje da enterijer sredite.

Izvor: nekretninebl.com

Vaš komentar na članak: